ABD hükümetine bağlı Mevduat Sigortası Kurumu (FDIC) eski başkanı Sheila Bair geçtiğimiz hafta bir makale kaleme aldı. Bair makalesinde FED’in kripto para basmayı ciddi ciddi düşünmesi gerektiğini yazdı.
Yahoo Finance’de yayımlanan makalede Bair, merkez bankası tarafından basılan dijital paranın (CBDC) tüm yönleriyle değerlendirilmesi gerektiğini vurguluyor ve şu uyarıyı yapıyor:
Şayet (FED) bu teknolojinin gerisinde kalırsa, bankacılık sistemini alt üst etmenin yanı sıra kendini de tehlikeye atabilir.
Merkezi kurumların kontrolünde ve yönetiminde olacağı için CBDC’nin teoride büyük fiyat dalgalanmaları yaşamayacağı öngörülebilir. Bair buna ek olarak merkezi dijital paraların “ekonomi çevrelerine yönelik para politikalarını yönetmede çok daha efektif araçlar” olduğunu düşünüyor.
Mevcut ekonomik düzende ABD hükümeti resesyon döneminde ekonomik faaliyetleri yavaşlatabiliyor ve bunu takip eden ekonomik canlılık döneminde kendi desteklediği menkul kıymetleri ülke içi bankalara satabiliyor.
Peki, FED tarafından basılan ve desteklenen bir dijital parayı – FedCoin – tüm müşteriler elinde tutabilse ne olurdu? Tasarrufu ve (ekonomik canlılık döneminde) harcamayı teşvik eden faiz oranlarındaki değişimler, yurt içi bankaların yaptığı politika değişikliklerine göre şekillenmez; doğrudan müşterileri tarafından hissedilirdi. Ancak Bair bu öngörüye, potansiyel bir tehlike doğurduğu düşüncesiyle karşı çıkıyor: Kredi mevcudiyeti. Şayet bankaların ve diğer finansal işletmelerin “FedCoin”e karşı rekabetçi olmasını sağlayacak parametreler getirilmezse, tüm mal varlığını FedCoin’de tutmak isteyen müşteriler doğal olarak kredi açığına sebep olur.
Bair devlet destekli kripto paraların uygulanabilir olduğunu görüşünde. Ancak bunun için ilk olarak, diğer hükümetlerin Bitcoin gibi kripto paraların avantajlı yönlerini iyice tartması ve bu konsepti kendi sistemlerine nasıl uyarlayabileceğini düşünmesi gerekiyor.