Ölçeklenebilirliği ve yüksek verimliliği ile övülen Solana (SOL) Blockchain‘i son haftalarda özellikle ağ tıkanıklığı şeklinde çeşitli sorunlarla karşı karşıya. Aradan geçen 48 saat içinde iki kez yaşanan ağ tıkanıklığı, ağın artan işlem hacimlerini idare etme kapasitesi konusunda endişelere yol açtı. Bu tür olaylar, işlemlerde gecikmeler olması veya işlemlerin askıda kalması riskini doğurarak kullanıcı deneyimini ve ağ güvenilirliğini potansiyel olarak etkileme eğilimindedir.
Andre Cronje’den Solana’ya Destek Çıktı
Eleştirilere yanıt veren Fantom’un (FTM) kurucu ortağı Andre Cronje, Solana’nın ‘başarı kurbanı’ olduğunu söyleyerek dikkat çeken bir açıklamada bulundu. Cronje, Solana ekosisteminde blok boyutundan görülebilen yoğun talebin, Solana’nın popülerliğinin ve benimsenmesinin göstergesi olduğunun altını çizdi.
Cronje, hızla büyüyen ağın karşı karşıya kalabileceği bu türden tipik ağ sorunlara vurgu yaparak, bu sorunların Solana’nın konsensüs mekanizmasındaki ya da kritik bileşenlerindeki içsel kusurlardan ziyade ölçeklendirme sorunlarıyla ilgili olduğunu belirtti.
Bilindiği üzere yaşanan ağ tıkanıklığı sorunu sonrası başlatılan soruşturmada Anza Network’ün doğrulayıcı istemci uygulaması Agave, QUIC uygulaması ve Agave’deki ilgili sorunların Solana’daki ağ tıkanıklığında başlıca aktörler oldukları tespit edildi ve inceleme başlatıldı. Bu durum, ağ yönetiminin karmaşıklığının ve Solana gibi Blockchain ağlarının sorunsuz şekilde çalışması için gereken sürekli optimizasyonun önemini gösteriyor.
Ağ Tıkanıklığı Sorunlarına Rağmen Parlamaya Devam Ediyor
Operasyonel sorunlara rağmen Solana’nın SOL‘unun kripto para piyasasındaki hakimiyetini sürdürmeye devam ettiği görülüyor. Verilere göre altcoin projesinin piyasa değeri yılın ilk çeyreğinin sonunda 86.4 milyar dolara ulaşarak bir önceki çeyreğe göre yüzde 97 oranında arttı. Bu büyüme eğilimi, Solana’nın ekosisteminin kalıcılığını ve mevcut sorunlara rağmen sermaye çekme yeteğine işaret ediyor.
Öte yandan Solana ağındaki gelir üretimi, protokol ücretlerinin bir önceki çeyreğe göre SOL bazında yüzde 200’lük etkileyici bir artış göstermesiyle önemli bir yükseliş yaptı. Token yakımının Solana’nın enflasyon oranı üzerindeki etkisi de oldukça dikkat çekici. Veriler ağın enflasyon oranının yılın ilk çeyreğinde yüzde 6 düştüğünü gösteriyor. Bu düşüş ve ihraç oranının her yıl daha da düşürülmesine yönelik planlar, Solana’nın uzun vadeli sürdürülebilirlik ve deflasyonist ekonomiye olan bağlılığını yansıtıyor.
Dahası stake etme aktivitesinin güçlü kalmaya devam ettiği ve uygun SOL arzının yüzde 62,9’u şu anda stake edildiği görülüyor. Bu da stake edenler için reel getiri oranının artmasına katkıda bulunuyor.