Fantom, geliştiricilere kendi fikir birliği algoritmasını kullanarak merkezi olmayan finans (DeFi) hizmetleri sunan akıllı sözleşme platformudur. Fantom DAG (directed acyclic graph) temelli bir akıllı sözleşme platformu olarak nitelendiriliyor.
Fantom (FTM) Nedir?
Fantom ürün sunumunu denetleyen Fantom Vakfı, Aralık 2019’da Fantom’un ana ağı OPERA’nın lansmanıyla 2018’de kuruldu. Fantom, şirket içi token olan FTM ile birlikte akıllı sözleşme platformlarıyla ilişkili sorunları, özellikle işlem hızı sorunlarını çözmeyi hedefliyor.
Öte yandan Fantom, akıllı sözleşmeler temelinde DeFi ve ilgili hizmetleri kolaylaştırmak için yeni bir sıfırdan oluşturulmuş fikir birliği mekanizması kullanmaya çalışıyor.
Mekanizma Lachesis, çok daha yüksek kapasite ve iki saniyede işlemlerin tamamlanmasını vaat ediyor ve proof-of-stake (PoS) algoritması tabanlı platformlara göre güvenlik iyileştirmeleri sunuyor.
Ethereum ile eşleşen proje, merkezi olmayan çözümler kullanmak isteyen geliştiricilere hitap ediyor. Resmi literatüre göre, misyonu dünyadaki tüm işlem organları arasında uyumluluk sağlamaktır.
Şirket içi PoS token’ı FTM, işlemlerin omurgasını oluşturuyor ve ücret toplama ve stake etme faaliyetlerinin yanı sıra kullanıcı ödüllerine de izin veriyor.
Bunlara ek olarak 2018’deki token satışlarıyla Fantom, geliştirmeyi finanse etmek için yaklaşık 40 milyon dolar toplamıştı.
Bunların yanında Fantom Vakfı, Güney Koreli bilgisayar bilimcisi Dr. Ahn Byung Ik tarafından kuruldu. Şu anda platformun CEO’su Michael Kong’dur.
Fantom’un arkasındaki ekip, öncelikle tam yığın blok zinciri geliştirme alanında kapsamlı deneyime sahip ve ölçeklenebilirlik, merkezsizlik ve güvenliği ayrıcalıklı kılan akıllı bir sözleşme platformu oluşturmayı hedefliyor.
Resmi web sitesine göre, Fantom’un ekibi ayrıca uzman mühendisler, bilim adamları, araştırmacılar, tasarımcılar ve girişimcilerden oluşuyor. Çalışanlar, dağıtık bir platformun ahlakına uygun olarak dünyanın her yerine dağılmış durumda bulunuyor.
Yazının kaleme alındığı sırada 0,4547 dolardan işlem gören FTM Coin, FTM BTC işlem çiftinde de 0.000009766 BTC ile işlem görüyor. CoinMarketCap verilerine göre, 1,155,605,303 USD işlem hacmi ile 56. sırada yer alan Fantom Coin son 24 saat içindeki işlem hacminin de 316,881,007 USD olduğunu belirtmekte fayda var.
Bunlara ek olarak 25 Şubat 2021 tarihinde 0,8717 dolar ile rekor kıran Fantom Coin, 13 Mart 2020 tarihinde 0,0019 dolar ile de dip seviyeyi gördü. Ayrıca şu anda dolaşımda 2,545,006,273 adet Fantom Coin bulunuyor ve bu rakamın maksimum 3,175,000,000 FTM Coin’e ulaşması bekleniyor.
FTM Coin Nereden Alınır?
FTM Coin, işlem hacmi bakımından dünyanın en büyük kripto para alım satım platformu Binance aracılığı ile hızlı ve güvenli bir şekilde satın alınabilir.
FTM Coin satın almak için öncelikle Binance’e üye olmak ve ardından itibari para göndermek gerekiyor. Türk Lirası ya da dolar gibi bir itibari para gönderiminin yapılmasının ardından FTM Coin’in işlem gördüğü Binance Coin (BNB), Tether (USDT) ya da Bitcoin (BTC) alarak FTM işlem çiftinde alım işlemi gerçekleştirilebilir.
Bunların yanında Binance’de sadece piyasa değerinden değil daha düşük değerden de satın alma emri vererek kullanıcılar istedikleri fiyattan satın alma işlemlerini gerçekleştirebilir. Bunun için Limit sekmesini kullanmanız ve almak istediğiniz miktar ile almak istediğiniz fiyatı girmeniz yeterli olacaktır.