Ethereum ve NEO, akıllı sözleşmelerin bulunduğu ve kurumlara/şirketlere yönelik merkezsiz uygulamalarla öne çıkan iki kripto para.
Ethereum’un tohumları 2013 yılında Rus-Kanadalı programcı ve yazar Vitalik Buterin tarafından atıldı ve 2015’te ETH hayata geçti. NEO ise geliştirici Erik Zhang ve bilgisayar programcısı Da Hongfei tarafından 2016’da kuruldu. Her iki ağ da Turing’le tam uyumlu.
NEO ağında iki farklı token bulunuyor: NEO ve GAS. Bunların her ikisinin de maksimum sayısı 100 milyon. Parçalarına ayrılamayan NEO token’larının sahipleri oylamalara katılma hakkı kazanıyor. Yani bu kişiler ağın geleceğiyle ilgili alınacak kararlarda söz sahibi olabiliyor. GAS token’ları ise NEO yatırımcılarına bir tür ‘ödül’ (veya kar payı) olarak dağıtılıyor.
Ethereum’un küçük parçalara ayrılabilir token’ı Ether ise 2015’te “önceden 72 milyon adet kazılarak” kripto yolculuğuna başladı. Daha sonra 28 milyonun üzerinde yeni ETH kazıldı. ETH sayısının fazlalığı, “azlık” bakımından token’ın yeterli miktarda değer getirip getirmeyeceğini sorgulatıyor.
NEO’yu diğer projelerden ayıran en önemli noktalardan biri düzenlemelere uyum konusunda gösterdiği özen. Hem NEO hem ETH kullanıcıları yeni dijital paralar basabiliyor. Ancak NEO’da bunun için kimlik doğrulaması gerekiyor. Kimliği doğrulanan kullanıcılara özel bir dijital kimlik veriliyor.
NEO ağında kullanıcıların işlem yapabilmesi için ilk olarak kimlik doğrulamasının nizami bir şekilde tamamlanması şart. Dahası, işlemleri onaylayan veya ağda başka tür faaliyetlerde bulunan node’ların da kimlik kontrolünden geçmesi gerekiyor. Ethereum’da ise bunların hiçbiri zorunlu değil.