Değerli arkadaşlarım burada yer alan bilgi, yorum ve değerlendirmeler Yatırım Danışmanlığı Kapsamında DEĞİLDİR. Yapmış olduğum analiz ve değerlendirmeler teknik verilere dayalı eğitim çalışmasıdır. (Analiz tarihi: 20.08.2018)
Hazırlamış olduğum grafikler GÜNLÜK bazlı olup ölçeği LOGARİTMİKTİR.(Her kırmızı veya yeşil bar bir günü temsil etmektedir.)
Ethereum’ un bu haftaki performansı maalesef yatırımcısını memnun edecek şekilde olmadı. Bunun üzerine hafta içerisindeki yüksek volatil hareketler panik havasının oluşmasına neden oldu. Haftaya 316$ seviyesinden başlangıç yapan ETH, hafta kapanışını 301$ seviyesinden yaparak %4,8 değer kaybetti. Hafta içerisinde oluşan teknik olayları inceleyerek analizimize devam edelim.
Ethereum haftaya güçlü bir kırmızı bar ile başlayarak F düşen tren desteğini aşağı kırmış ve D (280$) desteğini test etmiş. Müteakip günde ise satışların derinleşmesi ise yine uzun kırmızı bar görüyoruz. Bu bar D (280$) desteğini aşağı kırmış gibi görünse de bar kapanışı gelen alımlar neticesinde bu seviyenin üzerinde gerçekleşmiş. Salı ve çarşamba günlerinde yukarı hareketin devam ettiğini görüyoruz. Bu bölgede F trendi destek olarak çalışmış. Perşembe günü gelen alımlar ile fiyatın F trendini kırarak yeniden kanal içerisine geçtiğini görüyoruz. Burada C (315$) direnci de test edilmiş fakat yukarı kırılamamış. Hafta sonuna geldiğimizde ise F trendinin yeniden test edildiğini ve fiyatın kanal içerisinden kalmaya çalıştığını söyleyebiliriz. RSI tarafında ise yukarı doğru hareket ile aşırı satım bölgesinden çıkılmış ve 30 değeri yeniden test edilmiş. Hacim bölgesinde ise önceki günlere nazaran belirgin bir artış söz konusu. Bu gelişmeler neticesinde değerlendirmemize geçelim.
Ethereum düşüş hareketi içerisinde teknik olarak bütün imkanlarını zorlamaya devam ediyor. Aslında altcoin piyasasına baktığımızda genel durumun bu şekilde olması sebebiyle konuyu sadece ETH özelinde ele almak bakış açımızı sınırlayacaktır. Bu sebeple piyasanın genel durumunu da ayrıca kontrol etmek, bunun yanında takip edilen altcoin’ lerin BTC karşısındaki durumunu da (Altcoin/BTC paritesine bakarak) incelemek, pozisyon açarken minimum hatayla işlem yapmamıza oldukça katkı sağlayacaktır. ETH özeline tekrar gelirsek; bu hafta ETH/BTC paritesi grafiği üzerinden de değerlendirme yaparak resmi farklı bir açıdan görmeye çalışacağız.
Mevcut durumda ETH/USD grafiğinde, D (280$) desteğinin iyi çalıştığını söyleyebiliriz. Fiyat kanal içerisinde kaldığı sürece C (315$) trendine yönelerek bu seviyeyi kırmaya çalışacaktır. Eğer başarılı olunur ise fiyatın G trendine doğru yöneleceğini düşünüyorum. Bu bölgenin daha önceden kuvvetli direnç olarak çalıştığını düşünürsek fiyatın burayı test etmesi halinde sıkı takip etmek uygun olacaktır. Bu seviyenin kırılımı B (400$) direncini gündeme getirecektir. Piyasa yönü yeniden aşağı çevirir ise ilk destek bölgemiz yeniden F trendi olacaktır. F trendi altında satış baskısının artacağını değerlendiriyorum. Bu durumda D (280$) trendi destek olarak gündeme gelecektir. RSI tarafında aşırı satım bölgesinde çıkılmasını olumlu olarak değerlendiriyorum. Ancak satış baskısı oluşması halinde fiyatta ikili dip veya yeni bir dip oluşumu görülür ise RSI-fiyat arası pozitif uyumsuzluk senaryosunun akılda bulunmasında fayda var. Hacim tarafında artış olmasını olumlu olarak değerlendiriyorum. Şimdi ETH/BTC haftalık grafiği üzerinden kısa bir değerlendirme yapalım.
ETH/BTC haftalık(logaritmik) grafiği 08.2015 tarihinden günümüze kadar olan süreyi kapsamaktadır. Bu süre zarfında ETH’ nin BTC karşısında geniş bir kanalı takip ettiğini görüyoruz. Bu üç sene içerisinde kanal tepesinde bir kez ihlal olmuş, kanal diplerinde iki hafta öncesine kadar ihlal oluşmamış. Bu noktada düşünülmesi gereken iki seneryo olduğunu değerlendiriyorum. Birincisi: Yükselen trend içerisinde bir ayı tuzağı olma ihtimali. Bu durumda fiyatın yeniden kanal içerisine geçmesini beklemek gerekecektir Fiyat kanal içerisine geçer ise kanal içi hareketin devam edeceği değerlendirilir. İkincisi: Yükselen trendin bozulduğu. Bu durumda fiyatın kanal alt trendini test edip yukarı kıramama durumu takip edilmelidir. Yukarı kırılım olmaması halinde alt destekler takip edilerek düşen piyasanın mı yoksa yatay piyasanın mı hakim olacağını tespit etmek gerekecektir. Mevcut koşullara göre ise B trendini destek, kanal alt trendini ve A trendini direnç olarak takip etmek uygun olacaktır.