Ethereum menkul kıymet mi? SEC bunu araştırmaya başladığından beri tüm kripto para yatırımcılarının aklında bu soru var. Ethereum’un bir menkul kıymet olarak sınıflandırılıp sınıflandırılamayacağı ile ilgili dava da sürüyor.
Jüri, ‘sahtekarlık’ olduğu bildirilen ve davada sanık olarak gösterilen ICO’lar aracılığıyla, Ethereum platformu üzerindeki tüm ICO’ların kaderini belirleyecek bir karar almaya hazırlanıyor. Bunun yanında dava, sahteciliği önlemek amacıyla mevcut menkul kıymet düzenlemelerini temel alıyor. Ama tüm kripto para yatırımcılarının aklındaki asıl önemli soru, Ethereum ya da herhangi bir kripto para menkul kıymet olarak sınıflandırılabilir mi?
Menkul kıymet, ticarete konu olan finansal varlık olarak tanımlanıyor. Buradaki ‘ticarete konu olan’ ifadesi muhtemelen SEC borsalarında işlem görmek anlamına geliyor. Dolayısıyla bu tanım kripto para birimleri ve ICO’lar için geçerli gibi görünmüyor. Davada hükmün karara bağlanması için menkul kıymetler kanun ve yönetmeliği kullanıldığı için muhtemelen dava geçersiz olacak. Zaten finansal varlık tanımı da bu teoriyi destekliyor.
Finansal varlık, fiziksel değildir. Değeri ise banka mevduatları, tahviller, hisse senetleri gibi sözleşmelere bağlıdır. Ayrıca finansal varlıklar emtia ya da gayrimenkul gibi maddi varlıklardan daha likittir ve finansal piyasalarda işlem görebilir.
Bu tanımlara baktığımız zaman kripto para birimleri, kanunlar ve düzenlemeler değiştirilmedikçe finansal varlık olarak sınıflandırılamıyor.
Özetle, Ethereum’a karşı açılan bu beklenmedik davanın tutulacak bir tarafı yokmuş gibi görünüyor. Belki de davacılar menkul kıymet düzenlemeleri dışında farklı bir yaklaşımla savunmalarını yapmak zorunda kalacak. Çünkü zaten herkes risklerini bilerek ICO’lara yatırım yapıyor. Bir ICO’nun gerçek olup olmadığını anlamanın da birçok yolu var. İnsanlar bu durum tespitlerini yaparak ICO’lara katılıyor.
Yani SEC görüşmeleri Ethereum’un büyümesini engellemeyecek gibi görünüyor.
Kaynak: Ethereumworldnews