Binance borsasında 2.600 dolardan alıcı bulan Ethereum (ETH) 3.000 dolar hedefine doğru gidiyor. Ancak birçok analist bazı veriler ışığında yükselişin sınırlı olacağını söylüyor. London Hard fork son derece önemli ancak o tarafta da bazı problemler var. Yani fiyatın kabaca 2.000 ile 3.000 dolar arasında sıkışıp kalma ihtimali bulunuyor.
Ethereum (ETH) Neden Düştü?
Vitalik Buterin’in 2021 StartmeupHK etkinliğinde sarf ettiği sözler fiyatın aşağı salmasına sebep olmuştu. Mayıs sonunda konuşan Buterin PoS algoritmasına geçişin teknik sorunlar nedeniyle değil iç çatışmalar sebebiyle geciktiğini söyledi.
Ekip içindeki çatışmalara çok fazla değinen Vitalik Buterin ölçeklenebilirlik konusunda büyük yarar sağlayacak birinci aşama güncellemeyi 2022 yılına erteledi. Ayrıca ölçeklenebilirlik konusunda faydalı olması beklenen “Phase One” güncellemesi DeFi platformlarını olumsuz etkileyebilir.
Elbette Ethereum fiyatıyla birlikte gas ücretleri de ciddi anlamda artmıştı. Ağı sınırlandıran ve kullanılamaz hale getiren bu sorun birçok alternatife ilgi doğurdu. Binance Smart Chain veya Polygon’un layer2 ağ çözümü yoğun ilgi gördü. Bu ağlara yoğunlaşan talep elbette Ethereum ağından geliyordu.
Yukarıdaki grafikte Ethereum (ETH) gas ücretinin bir yıllık hareketini görüyorsunuz.
Londra Hard Forku
Temmuz sonunda yapılması beklenen çatallama ağustos ayına ertelendi. Çok büyük bir sürpriz olmazsa 4 gün içinde güncellemenin yapılması bekleniyor. Önümüzdeki yıl yapılacak en büyük ETH2 güncellemesinin bir durağı olan bu güncellemeye EIP-1159 ismi verildi. İşlem ücretlerinin 3/1 kısmının yakılmaya başlanacak olması yıllık %4 arz daralması hedefliyor.
Geçmiş güncellemelerde yaşanan sorunlar, ertelenen güncellemeler ve tüm bunların üstüne Vitalik Buterin’in Ethereum geliştiricileri olarak sürekli birbirimizi boğazlıyoruz demesi yatırımcılarda büyük bir güven problemi doğurdu. Ağustos güncellemesini fiyatlayan Ethereum, en ufak bir sorunda sert biçimde çakılacaktır.
Madenci Göçü
Daha az ödül alacak madenciler eğer Ethereum fiyatı aynı oranda artmaya devam etmezse zarar edecekler. Bu durum Ethereum ağı için büyük bir madenci göç başlatabilir. Elbette proof-of-stake algoritmasına geçileceğini ve madencilere pek de ihtiyaç olmayacağını düşünüyorsunuz.
Bu konuda kısmen haklı olabilirsiniz ancak Solana ve BSC gibi Ethereum rakipleri bu fırsatı değerlendirerek madencilerle yeni bir güvenlik katmanı oluşturabilir. Yoğun madenci ilgileri Ethereum (ETH) rakiplerini daha da güçlendirir. Doğal olarak ETH zayıflar.
Multi-chain dApp Sorunu
Eth2’nin tam olarak uygulanması ve dApp’lerin kodlarını paralel işleme (shardin) özelliklerini destekleyecek şekilde yükseltmesi ne kadar uzun sürerse, çoklu zincir desteği ekleme teşvikleri de o kadar yüksek olur.
oplam değer kilitli olarak önde gelen iki DeFi protokolü olan Curve ve AAVE, Ethereum dışındaki blok zincirleri için destek ekledi. Bu arada, DeFi Llama’nın verilerine göre, Polygon 550 milyon dolar değerinde Curve sözleşmesine ve AAVE’ye 1,8 milyar dolar daha sahip, ölçeklendirme çözümünü erteleyen Ethereum rakiplerinin ciddi anlamda güçlenmesine sebep oldu. Hızlı olunmazsa dApp projelerinin artık çok fazla alternatifi var. Yani Ethereum kendi katili oluyor.
Burada paylaşılan bilgiler herhangi bir yatırım tavsiyesi içermemektedir. Kripto para piyasaları son derece riskli olup tavsiye ile yapacağınız yatırımlar size zarar ettirebilir.