PoS geçişiyle birlikte daralan arz ETH için büyük bir yükseliş hikayesinin yazılmasına neden oldu ancak trend uygun değildi. Ardından yükseliş trendine girsek de ETH fiyatı hem arz cephesinde değişimle karşılaştı hem de ETH onayına rağmen BTC’nin 60.000 dolar olduğu eski günlerdeki seviyesinden oldukça uzak. Peki arz endişe doğuracak derecede mi artıyor?
Ethereum Arzı ve Enflasyonu
ETH arzı sınırsızdır. Birçok kripto para için BTC’de alışık olduğumuz 21 milyon sınırına benzer bir şey yok ancak yıllık token enflasyonunu belirleyen mekanizmaları var. Eğer token talebi yıllık enflasyonun üzerindeyse ve uzun vadeli yatırımcılar yeterli düzeydeyse sınırsız arzı olan bir altcoinin fiyatı elbette yükselebilir.
PoS geçişiyle birlikte ETH arzı sınırlı hale gelmedi ancak madenci ödülleri ortadan kalktı ve daha makul staker ödülleri geldi. Bu da işlem ücretlerinden elde edilen gelirin bir bölümü yakıldığı için ağ faaliyeti güçlü, işlem ücretleri yüksekken arzın erimesine neden oldu. Yani negatif enflasyon görmeye başladık.
Şimdi bu da değişti. Ultrasoundmoney verilerine göre ETH arzı 120,28 milyon ETH seviyesine yükseldi. Son 30 günde 77.091 ETH dolaşıma gidi. Güncel yıllık enflasyon tekrar pozitif seviyeye ulaştı ve 0,583% ile enflasyonist eğilim göstermeye başladı.
30 günlük yakım 19.438 ETH oldu yani yukarıdaki ihraç rakamından bunu çıkardığımızda dolaşımdaki net fazla 57.653 ETH oldu. Londra Hard Forku ile gelen yakım mekanizması ağda bir süreliğine deflasyonist ortam oluştursa da sonrasında işlem ücretlerinin azalmasını, Layer2 çözümlerinin %90 civarında ucuzlamasını sağlayan güncelleme işleri değiştirdi.
Ethereum (ETH) Ne Olacak?
Enflasyonist ortam ETH için devam edecek gibi görünüyor. Özellikle EigenLayer gibi restaking platformlarına artan ilgi ödüllerle birlikte arzdaki büyüme hızını artırıyor. Sadece bir haftada EigenLayer’ın toplam kilitli değeri %11 oranında arttı. Bu ve diğer platformlardaki artan ilgi enflasyonist ortama katkının devam edeceğini gösteriyor.
Burada en büyük avantaj ETH ETF kanalındaki talebin hızlı biçimde güçlenmesiyle doğar. ETH ihraççıları staking yapamadığı ve bunun gelirini müşterilerine aktaramadığı için enflasyonist ortama katkı sunamıyorlar. Yine de %1 ile %5 arasındaki enflasyon orta vadeli en kötü durum senaryosunda bile ETH fiyatının sürdürülebilirliğini devasa ölçüde olumsuz etkilememeli. Birçok kripto para çift haneli enflasyona rağmen yıllarca büyüdü, ETH için ETF desteğini de hesaba katarsak ikincil piyasalardaki artan taleple birlikte orta vadede büyük negatif sonuçlar görmemeliyiz.
Elbette deflasyonun fiyatı desteklediği, uzun vadede arz kıtlığı olabileceği hikayeleri de tüm bu yukarıdaki detaylar ışığında buhar oldu. Bu da kardan zarar diyebiliriz.