Ethereum (ETH) akıllı sözleşmelerindeki çeşitliliğin sınırlı olması Ethereum Blockchain ekosisteminin geleceğine gölge düşürüyor. ABD sınırlarında yer alan Northeastern ve Maryland Üniversitelerindeki bir grup analist tarafından gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları bu iddiayı ortaya koydu.
“Ethereum’un Sözleşme Topolojisinin Analizi” adı verilen araştırma raporu 31 Ekim 2018 tarihinde yayımlandı. Raporda Ethereum akıllı sözleşmelerinin çoğunun “doğrudan ya da dolaylı olarak diğer sözleşmelerin kopyası” olduğu iddia ediliyor. Bu iddia Ethereum ağında büyük bir akıllı sözleşme çeşitliliğinin bulunmadığı anlamına geliyor. Sonuç olarak araştırmada belirtilen ve ağdaki birçok sözleşme tarafından kopya edilen akıllı sözleşmeler bir zafiyete sahipse ya da bozuk bir kod bulunduruyorsa bu durum potansiyel bir risk meydana getirebilir.
Birleşik Devletler Ulusal Bilim Vakfı tarafından kısmi bir şekilde desteklenen bu araştırma Ethereum akıllı sözleşmelerinin bytekod’larını ağdaki ilk 5 milyon blok boyunca inceledi. Başka bir deyişle Ethereum 2015 yılında başlatıldığından beridir oluşturulan neredeyse bütün bloklar analiz altına alındı. Üstelik araştırmacılar Ethereum’un sanal makinesini kullanarak da veri topladı. Bu sayede araştırmanın sözleşmeler ve kullanıcıları arasında geçen bütün etkileşimleri kapsaması sağlanmaya çalışıldı.
Kripto paralar arasında en büyük piyasa değerine sahip altcoin Ethereum, akıllı sözleşmelerle gücüne güç kattı. Araştırmaya göre Ethereum akıllı sözleşmelerinin diğer sözleşmeler tarafından oluşturulması ihtimali, kullanıcılar tarafından başlatılması potansiyeline oranla üç kat daha yüksek. Üstelik sözleşmelerin %60’ından fazlası “hiçbir etkileşime” girmedi. Başka bir ifadeyle Ethereum ağındaki kodların tekrar kullanılma oranı oldukça yüksek bir seviyede. Uzmanlara göre bu durum Ethereum ekosisteminin geleceğini tehlikeye atabilir.