Lider altcoin Ethereum kurulduğu yıl olan 2015’ten beri Blockchain gelişimine çok büyük bir katkı sağladı. Bu gerçeğe dayanarak “Ethereum olmasaydı Blockchain ve kripto paraların günümüzde bulundukları yere gelmeleri bir hayli zor olurdu” diyebiliriz. Son Google verilerine göre “Ethereum” kelimesinin 110 milyon kez aratıldığı ortaya çıktı.
Ethereum ağı üzerinde merkezsiz uygulamalar geliştiren bir Blockchain projesi ConsenSys geçtiğimiz günlerde yayımladığı bir blog gönderisinde kripto topluluğuna ilginç bir öneri sundu. Öneriye göre kripto paraların Blockchain teknolojisine sağladıkları katkının tespit edilmesi gündeme getiriliyor.
Yayınlanan blog gönderisindeki ilgi çekici noktalardan birisi de Ethereum ile ilgili bir veriydi. Bu veriye göre “Ethereum” kelimesi son iki ayda 110 milyondan fazla Google aramasında geçmiş. Üstelik “#ethereum” ifadesinin günde ortalama 20.000 defa tweet’lendiği belirtiyor.
Ethereum blockchain’inde gerçekleştirilen işlemleri ve ağ ile ilgili verilerin izlenebildiği platform, Etherscan verilerine göre Ethereum ağında toplam 240 milyon civarında işlem gerçekleştirildi. Üstelik 4 Ocak 2018 tarihinde ağ rekor kırarak 24 saatte 1,3 milyon işlem kapasitesine ulaşmıştı.
Ethereum Blockchaini’ni altı farklı kıtadan yaklaşık on yedi bin node çalıştırıyor. Bu da Ethereum’u en merkezsiz Blockchain platformu haline getiriyor. Ayrıca 35 milyon civarında ETH adresinin bulunması bu savı destekleyen diğer gerçekler arasında gösterilebilir. Aktif ETH adreslerinin sayısı 4 Ocak 2018 tarihinde ilk kez bir milyon seviyesini aşmıştı ve böylece 24 saatte 350.000 yeni adresin yaratılmasıyla yeni bir rekor kırılmıştı.
Ethereum platformu ayrıca akıllı sözleşmelere en fazla bağlı platformların başında geliyor. Akıllı sözleşmelerin günümüz teknolojisinin sunduğu en dinamik araç olduğu düşünülüyor. Piyasa değeri bakımından en iyi 100 token’in yaklaşık %94’lük bir kısmı Ethereum ağına dayanıyor. Bu oran ilk 800’de %87’ye düşüyor. Üstelik 2017 yılında gerçekleştirilen token satışlarında toplanan fonların 5,5 milyar doları Ethereum cinsinden toplandı. Bu miktar bu yılın ilk çeyreğinde 6,5 milyar dolar seviyesine dayandı.
En büyük Blockchain geliştirici topluluğu
Ethereum’un 250.000 kadar geliştiriciye sahip olduğu tahmin ediliyor. Buna göre Ethereum dünyadaki en büyük Blockchain geliştirici topluluğuna sahip diyebiliriz. Ethereum geliştirme sistemi Truffle 2017 yılının ekim ayında toplamda 200.000 seferden fazla indirildi. Dünyanın önde gelen yazılım geliştirme platformlarından Github’ın verileri de Ethereum’un devasa niteliklere sahip bir geliştirici ordusuna sahip olduğu savını destekliyor.
Öte yandan kullanıcıların bir full Ethereum node’u çalıştırmadan Ethereum merkezsiz uygulamalarını çalıştırmasını sağlayan tarayıcı eklentisi MetaMask toplamda 1 milyondan fazla indirildi. Kuruluşlar, organizasyonlar, işletmeler ve startup’lar Ethereum ekosisteminin sunduğu olanaklardan faydalanmak amacıyla çeşitli birlikler meydana getirdi. Bu birliklerden en bilindik olanı “Ethereum Girişim Birliği”nin üye sayısı bir yılda 500’ü aştı.
Büyük Ethereum topluluğuna katılanlar arasında çeşitli devletlerin de bulunduğunu görüyoruz. Bunların arasında Brezilya, Kanada, Şili, Dubai, Estonya ve İsviçre gibi ülkeler yer alıyor. Bu ülkelerin her biri Ethereum’dan çeşitli amaçlar doğrultusunda faydalanmayı amaçlıyor.
Şimdiye dek 1552 merkezsiz uygulama
Merkezsiz uygulamaları Blockchain’in kullanım alanlarını geliştiren temel unsurlar arasında gösterebiliriz. Bu uygulamalarla geliştiriciler akıllı sözleşmeler yaratabilir. Piyasa analistlerinin sağladığı verilere göre bugüne dek toplam 1552 adet merkezsiz uygulama geliştirilmiş ve birçok uygulamanın gelişim süreci halen devam ediyor.
Blockchain teknolojisinin karşılaştığı ölçeklenme sorununa yönelik de çeşitli çözüm önerileri ileri süren Ethereum’un, merkezsizlik fikrine en büyük katkıyı sağlayan kripto paralardan biri olduğu sonucuna varabiliriz. Gelişimini sürdüren kripto para ekosisteminde Ethereum’un daha şimdiden büyük bir rol kaptığını başardığını görüyoruz.