Ayı sezonunun etkileri nedeniyle kan kaybı durdurulamayan kripto para piyasası için Bitcoin ETF’leri bir umut ışığı olmuştu. Ancak Bitcoin ETF’leri şu an için biraz uzak bir ihtimal olsa da buna benzer bir yatırım aracı piyasaya sürülmüş durumda.
Dokuz şirket Bitcoin ETF’leri için ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) başvuruda bulunmuştu. Geçtiğimiz ayın son günlerinde Winklevoss kardeşlerin ETF başvurusu reddedilmiş olsa da Chicago Board Options Exchange ve VanEck’in ETF başvurusunun 2019 yılına kadar kabul edileceği öngörülüyor.
Borsa Yatırım Fonu yani diğer adıyla ETF’ler halka açık bir yatırım aracıdır. Yatırımcılar ETF’’ler sayesinde borsada işlem gören bakır, altın gibi gibi metallere kolay ve güvenli bir şekilde yatırım yapılabilir. Ayrıca Bitcoin ETF’lerinin onaylanması halinde kripto para piyasasına ciddi derecede sıcak para girişi gözleneceği düşünülüyor. Bu nedenle Bitcoin ETF’leri kripto para piyasası için bir umut ışığı olarak görülüyor.
Brian Kelly ve Tom Lee başta olmak üzere birçok kişi Bitcoin ETF’lerin onaylanması halinde kripto paraların meşrulaşacağını böylece ciddi bir kitlenin kripto paralarla tanışacağını düşünüyor.
Geçtiğimiz yılın başında İsveç merkezli XBT Provider tarafından piyasaya sürülen Bitcoin ETN’leri ciddi bir hacim artışı yaşadı. Hatta İsveç’teki Bitcoin ETN’lerinin toplam hacmi ABD’deki ETF’lerin %80’ini geride bıraktı.
ETN operasyonlarını yürüten XBT Provider’ın tüm hisselerini elinde bulunduran CoinShares’ın CEO’su şunları kaydetti:
ABD’li düzenleyicilerin Bitcoin ETF’lerine yönelik tavrını göz önünde bulunduracak olursak ETN’ler Bitcoin için inanılmaz bir başarı. Dolara yatırım yapan herkes artık ETN’leri kullanabilir. Ancak ETN’ler eskiden sadece Euro ve İsveç kronu’nu destekliyordu.
ETN’ler ETF’ler kadar başarılı mı?
NBA takımlarından Dallas Mavericks’in sahibi Mark Cuban, geçtiğimiz yıl Bloomberg’e verdiği demeçte XBT Provider aracılığıyla Bitcoin’e kolayca yatırım yaptığını belirtmişti.
Borsada, değer arz talep oranına bağlı olarak değişen birçok emtia var. Bu çok ilginç. Bir emtia satın aldığınızda mülkiyet hakkı kazanmıyorsunuz, sadece al sat yapma hakkına sahipsiniz. Bitcoin’de de işler aynı, değeri arz talep dengesine bağlı. Ben İsveç merkezli bir borsadan ETN’ler aracılığıyla bir miktar Bitcoin aldım.