Reflexivity Research’ün kurucu ortağı ve ünlü on-chain analisti Will Clemente, detaylı bir analizle Bitcoin fiyatının durgunluk ortamındaki potansiyel performansına ilişkin düşündürücü bir bakış açısını kripto para yatırımcılarıyla paylaştı.
Bitcoin Uzun Süreli Bir Durgunluk Döneminde Neden Yükselebilir?
Clemente’nin sunduğu görüşe göre, BTC’nin ekonomik performansa bağlı geleneksel bir varlık olmaktan uzaklaşarak belki de altın gibi parasal değer kaybına karşı bir koruma aracı olarak benimsenmesine dayanıyor. Clemente konuyu şu şekilde açıkladı:
Bitcoin parasal değer kaybına karşı bir hedge. Likidite azaldığında düşer ve likidite arttığında yükselir.
Analistin sahip olduğu bakış açısına göre, Bitcoin’in düşüş yaşadığı Aralık 2021 sonrası göstermiş olduğu performansı anlamak çok önemli. Clemente’ye göre, bu durum piyasadaki var olan likiditenin düşmesinin doğrudan bir sonucu olarak görüldü.
FOMC ve faiz oranı kararlarının ardından piyasada yaşanan enflasyon düşüşlerine dikkat çeken Clemente, sıkı parasal sıkılaştırma döneminin azalmasına bağlı olarak likiditenin de artmasına zemin hazırlanabileceğini dile getiriyor.
Ünlü On-chain analisti şu sözleri söyledi:
Bitcoin’in nakit akışı yoktur ve bu nedenle ekonomiye bağlı değildir, yine tarihsel olarak likiditeye bağlıdır.
Clemente başka konulara da değindi. Yaşanabilecek ekonomik olayların ardından ilk hareketin Bitcoin yerine ABD doları veya hazine tahvilleri gibi geleneksel varlıklara doğru olabileceğini kabul etti.
Bunun yanı sıra, yaşanabilecek bu tarz bir olayın muhtemelen önemli likidite akışını tetikleyeceğini ardından da bu durumun Bitcoin için V şeklindeki bir eğriye benzeyen hızlı bir toparlanmayla devam edebileceğini ön gördü.
Likidite TÜFE’den Daha Önemli
Clemente, topluluk içindeki geçmiş yanlış anlaşılmalara da parmak bastı. Kendisinin de içerisinde bulunduğu büyük çoğunluğun daha önce BTC’nin bir hedge olarak rolünü yanlış anladığını belirtti ve ekledi:
2021’de çoğu Bitcoin yatırımcısının (ben de dahil) yanlış anladığı en büyük şey, BTC’nin likiditeye değil TÜFE’ye karşı bir koruma olduğu fikriydi. TÜFE likiditenin gerisinde kalıyor.
Enflasyonda yaşanan mevcut düşüşle birlikte, artan likiditeye doğru bir hareket beklenilebilir ve bu süreçte parasal değer kaybına karşı mücadelede bir koruma aracı olarak Bitcoin’in değerini olumlu yönde etkilenebileceğine inanılıyor.
Clemente’nin yapmış olduğu analiz piyasanın genel düşüncelerine de değindi. Bir eleştirmen tarafından BTC’nin riskli tarafına dikkat çekilmesinin ardından yanıt olarak, Bitcoin ve likidite eğilimleri arasındaki korelasyonun incelenmesi gerektiği yönünde görüş belirtti.
Bitcoin ile likiditeyi üst üste koyun, ardından likiditenin önümüzdeki 12 ay içinde yükselmeye mi yoksa düşmeye mi hazır olduğu sorusunu yanıtlayın. Piyasa benimle daha fazla hemfikir olamazdı. Tamamen gerçekler, duygu yok. Çalışın.
Yazım saati itibariyle Bitcoin (BTC) fiyatı 37,100 dolar seviyesinde işlem görüyordu.