IOTA (MIOTA) nesnelerin interneti (IoT) cihazları arasında iletişim ve işlemlerin gerçekleştirilmesi için yaratılan dağıtık defter teknolojisi olarak biliniyor. IOTA’nın çeşitli sektörlerden ortakları bulunuyor ve IOTA bu şirketlere kendi Blockchain’i Tangle ile çözümler sunmayı hedefliyor.
IOTA’nın Ortakları
IOTA Kasım 2017’de Microsoft ile birlikte dünyanın ilk dağıtık defter üzerindeki IoT veri piyasasını kurduğunu duyurdu. Ana fikir verileri parasal hale getirmek, böylece IoT ekonomisine kaynak oluşturmak. Kullanıcılar verileri üzerinde daha fazla kontrol sağlayacak ve veri paylaşımından para kazanabilecek. IOTA kurucularından David Sonstebo “her türlü verinin parasallaştırılabileceğini” ifade etti. Örneğin ev sıcaklığını bir IoT cihazı yardımıyla ölçerek bu konuda araştırma yapan bir kurumla paylaşıp gelir elde edebilmek mümkün olacak.
IOTA ve Microsoft resmi bir ortaklığa henüz imza atmadı ancak Microsoft’un Blockchain geliştirmelerinden sorumlu çalışanı IOTA teknolojisini övdü ve Microsoft ile birlikte iyi işler başarabileceklerini ifade etti. Resmi anlaşma olmamasına rağmen iki şirket birlikte uygulamalar geliştirdi.
Nesnelerin İnterneti
IOTA’nın diğer önemli partneri ise Volkswagen. IOTA veri piyasası teknolojisini sürücüsüz araçlar geliştirmesi için Volkswagen ile paylaşıyor. Volkswagen’ın dijital işler sorumlusu Johann Jungwirth IOTA Vakfı’nın yönetim kurulunda bulunuyor. Bu yüzden IOTA ve Volkswagen’ın oldukça yakın olduğunu söyleyebiliriz. Şirketlerin birlikte çalıştığı ilk olarak Ocak 2018’de duyuruldu, Volkswagen havada giden araçlar için Tangle’ın kullanılarak bir sistem geliştirildiğini açıkladı.
Haziran ayında IOTA Norveç’in en büyük finansal grubu DnB ile anlaşma sağladığını duyurdu. DnB Blockchain ile yakından ilgileniyor ve kripto değerleri keşfetmeyi hedefliyor. Ortaklık yeni iş modelleri oluşturmayı, veri koruma sistemleri ve makineler arası iletişimle alakalı gelişimler yapmayı planlıyor.
Almanya merkezli mühendislik ve elektronik cihaz üreticisi Bosch IOTA tabanlı teknoloji kullanarak küçük meblağdaki işlemleri yeni cihazlarında hayata geçirmek istiyor. Bosch 2020 yılına kadar 15,6 milyar IoT cihazını nesnelerin interneti ağına bağlamaya karar verdi. Fujitsu’nun eylül ayında yaptığı açıklamaya göre şirket IOTA kullanarak akıllı fabrikalar kuracak.