Facebook, Meta olarak yeniden markalaşma sürecine girdikten sonra birçok kişi metaverse‘i ve potansiyel etkisini fark etmeye başladı. Perde arkasında sıkı çalışmasına rağmen, şirket bu girişimlerle ilgili çok fazla açıklama yapmasa da metaverse ekosistemi büyümeye başladı ve Facebook’un yani Meta’nın hamleleri artık daha çok merak ediliyor.
Meta ve Metaverse
Facebook CEO’su Mark Zuckerberg’in şirketinin markasını değiştireceğini duyurduğu Ekim 2011’e bir geri dönüş yapalım. Zuckerberg, şirketin bir sosyal medya platformundan metaverse’e nasıl geçişi yapacağını ve nasıl bir sanal dünya kurulacağı yönünde açıklamalarda bulundu. Zuckerberg, Facebook’u Meta’ya dönüştürerek şirket vizyonunu daha da sağlamlaştırdı ve Web3’e bir nevi adım atılmış oldu.
Aslında Web3’ün merkezi şirketlere ve hizmet sağlayıcılara olan ihtiyacı ortadan kaldıracağı ve dolayısıyla sosyal medya platformları ve diğer kuruluşlar için gelir akışını bozacağı düşünülüyor. Yine de Zuckerberg değişimin kaçınılmaz olduğunu ifade ediyor ve metaverse’ün mobil internetin halefi olacağını ifade ediyor.
Buna ek olarak yorumlara bakıldığında Zuckerberg’in değişime ayak uydurma çabası ve bunu kabul etmesi oldukça iyi karşılandı. Ancak, duyurudan bu yana yaklaşık sekiz ay geçti ve Meta’nın planları ile ilgili çok az bilgi paylaşıldı.
Meta’ya Geçiş Süreci
Facebook’tan Meta’ya geçiş, dahili olarak bazı ilginç değişiklikler getirdi. Horizon Workrooms projesi aracılığıyla, Facebook’un küresel işlerden sorumlu başkan yardımcısı Nick Clegg, ofis metaverse’de Pazartesi ekip toplantılarına ev sahipliği yapmaya başladı. Bu, geleceğin sanal dünyasının “özel” bir versiyonu, ancak yine de geleceğin neler getirebileceğine dair ilginç bir resim çiziyor. Ayrıca Meta, Facebook Reality Labs aracılığıyla VR ve AR teknolojisine güçlü bir şekilde odaklanarak Metaverse araştırmasına milyarlarca dolar harcayacağını açıkladı.
Yapılan açıklamalara göre araştırma ve geliştirme biraz zaman alacak olsa da, son zamanlarda Meta cephesinin sessizleştiği görülüyor. Ancak Haziran başında yapılan açıklamalarda hisse senedi ticker’ının META olarak değiştiği açıklandı. İnsanların beklediği en önemli değişiklik olmasa da bu durum, Meta odaklı iş planının bugün hala yürürlükte olduğunu gösteriyor.
Bu noktada uzman isimler Meta’nın hedeflerinin gerçekleşmesinin yıllar alabileceğini ifade ediyor. Ayrıca şirket, Web3 endüstrisini bir sonraki seviyeye taşımak için fazlasıyla yeterli finansmana, teknolojiye ve parlak çalışanlara sahip. Zuckerberg de bu noktada bu gibi değişiklikleri yapmanın muazzam insan gücü ve para gerektirdiğini ifade ediyor.
Gelecek Planları
Zuckerberg kısa süre önce Facebook’ta şirketin içerik oluşturucuların para kazanması için yeni yollar sunacağını doğrulayan bir gönderi paylaşmıştı. Bu, öncelikle Facebook ve Instagram’ı etkiliyor, ancak çalışmalarda metaverse odaklı içerik oluşturuculara yeni araçlar getirmek için de bir şeyler olduğu ifade ediliyor. Web3 ortamında, yaratıcılar da gelirin birincil alıcıları olacak, bu yüzden Meta bu modelin kendisini nasıl etkileyebileceğini deneyecek gibi görünüyor.
Bunlara ek olarak Meta’nın metaverse hamlesi farklı şekiller almaya da başlıyor. Facebook CTO’su Andrew Bosworth geçtiğimiz günlerde avatarları ve modayı nasıl bir araya getirecekleri konusunda paylaşımda bulundu.
Şu anda herkes hem Meta’dan gelecek hamleleri hem de metaverse alanında olabilecek gelişmeler yakından takip ediyor. Ancak herkesin dile getirdiği gibi tüm bu gelişmeler biraz zaman alacak gibi görünüyor.