Kripto paralar başlatıldıkları andan itibaren birçok defa siber suçluların saldırısına maruz kaldı. Dünyaca ünlü siber güvenlik şirketi Kaspersky tarafından yapılan bir araştırmanın sonuçları dikkat çeken gerçekleri ortaya koydu. Araştırmaya göre siber suçlular bu yılın ikinci çeyreğinde yapılan kripto para dolandırıcılıklarından 2,3 milyon dolardan fazla gelir elde etti.
“2018’in ikinci çeyreğinde spam ve phishing (şifre hırsızlığı)” adı verilen raporda şirket kendi faaliyetlerinden de bahsederek durumu gözler önüne seriyor. Rapora göre Kaspersky yaklaşık 60.000 kullanıcı girişimini engelleyerek dolandırıcılık faaliyetlerinin azaltılmasına katkıda bulundu. Engellenen girişimler arasında dolandırıcı içerikli web sayfalarının yanında yaygın bir şekilde kullanılan kripto para cüzdanları ya da borsaların da bulunması durumun vahametini gösteriyor. Raporda bahsedilen zaman dilimi nisan ayından temmuz ayı sonuna kadar olan süreyi kapsıyor. Saldırganların genellikle kurbanlarını sahte ICO’lar ya da token satışları yoluyla dolandırdığı belirtildi.
Siber suçluların dolandırıcılık yaparken kullandığı yöntemler arasında oldukça inandırıcı nitelikte birçok tekniğe rastlıyoruz. Uzmanlara göre saldırganlar popüler kripto para hizmet sitelerinin kılığına girerek kurbanlarının fonlarına ulaşmayı başarıyor.
Kaspersky web içerikleri analizi bölümü başkanı Nedezhda Demidova şirketin yaptığı basın açıklamasında şu ifadelere yer veriyor:
Finansal kuruluşları hedef alan saldırıların devamlılığı, gittikçe daha fazla insanın elektronik para kullanmaya başladığını gösteren bir gerçek. Ancak insanların çoğu bu alandaki muhtemel risklerden yeterince haberdar değil. Siber saldırganlar da kullanıcıların önemli bilgilerini phishing yoluyla çalmak için yoğun bir şekilde çaba sarf ediyor.
Kaspersky’nin ortaya koyduğu raporu daha geniş bir perspektiften inceleyecek olursak phishing faaliyetlerine bağlı dolandırıcılığın küresel boyutunu görebiliriz. Rapora göre Güney Amerika ve Asya bölgeleri bu faaliyetlerin en çok görüldüğü bölgeler.
Raporda bahsedilen periyot içerisinde %15,51 oranla en çok phishing saldırısı alan bölgenin Brezilya olduğu görülüyor. Listenin ikinci sırasını %14,44 oranla Çin ile Gürcistan paylaşırken Kırgızistan %13,6 ve Rusya %13,27 oranlarıyla dikkatleri çekiyor.