Kripto para piyasalarında her geçen gün yeni bir dolandırıcılık modeli üretiliyor. Bu yöntemle çok karşılaşmamış olabilirsiniz ancak dikkatli olmanız gerekiyor. Henüz satışa açılmamış bir projenin sahte tokenlarını basan dolandırıcılar erken dönem yatırımcısı olmak isteyen pek çok kripto para kullanıcısını dolandırdı.
Flare (FLR)
Mainennet tamamlanmaktan Flare (FLR) almamanız gerekiyor. Uzun süredir beklenen ve toplulukta ciddi bir kitleye hitap eden EVM uyumlu blockchain projesi Flare dolandırıcılara karşı uyardı. Flare Networks, meraklılarını hedef alan bu yöntem var olmayan tokenları satıyor.
Proje geliştiricilerinin resmi hesaplarından paylaştığı duyuruya göre sahte tokenlar dolaşıma sokuldu. Stellar tabanlı cüzdan olan Lobstr’da dolaşıma giren sahte FLR tokenlar aslında hiçbir değere sahip değil.
Geliştiricilerin yaptığı açıklamaya göre gerçek FLR token elde etmek isteyen kullanıcıların FLR IoU‘ları satın alması gerekiyor. Bunlar sadece Bitrue, ZB.com ve Poloniex borsalarında bulunuyor. Eğer bu borsalar haricinde herhangi bir yerden FLR aldıysanız elinizdeki dolandırıldınız demektir.
Flare (FLR) Henüz Satışa Çıkmadı
Flare (FLR) ana ağ sürümünden önce Songbird (SGB) ile faaliyetlerine başlayacak. Kanarya ağı olarak adlandırılan Songbird (SGB)’da gerekli testler tamamlanacak ve mainnet gerçekleşecek. XRP Ledger ile farklı ağlar arasında çift yönlü köprüler kuracak olan Flare (FLR) oldukça önemli bir göre üstleniyor. Flare (FLR) sayesinde XRP tokenlar akıllı kontratlarda kullanılabilecek.
Projenin yerel tokenı Spark Token (FLR) birçok amaçla kullanılabilecek. DApp uygulamalarında teminat, oracle veri sağlama (zincir üstü) ve DAO bunlardan sadece bir kaçıdır.
Projenin tokenlarını yukarıda belirttiğimiz şekilde elde edebilirsiniz. Forumlarda veya OTC masalarında çok uygun fiyatlardan satılmaya çalışılan sahte varlıklara karşı dikkatli olmanız gerekiyor. Birçok kripto para için bu yöntem isim benzerliğinden faydalanılarak uygulanabilir. ERC-20 token oluşturmak son derece kolaydır ve ucuzdur. Bu tokenların insanlar kullanmadığı ve projesi olmadığı sürece hiçbir gerçek değeri yoktur. İtibari para birimlerinde “sahte para” konusuna aşinaydık anlaşılan benzer durumu kriptolarda da göreceğiz. Kripto para kalpazanlarına karşı son derece dikkatli olmalı ve güvenilir kurumsal borsalar üzerinden işlem yapmalısınız.
Burada paylaşılan bilgiler hiçbir şekilde yatırım tavsiyesi içermemektedir. Kripto para piyasaları volatil yapısı gereği ciddi riskler barındırır.