Dünyaca ünlü Alman bankası Deutsche Bank’tan önemli bir kripto para yorumu geldi. Dün Bloomberg’e konuşan bankanın Merkez Yatırım Ofisi sorumlusu Markus Mueller, kripto yatırımlarını yasallaştıracak adımların “5 ila 10 yıl” içinde atılabileceğini düşünüyor.
Kripto para camiasında mevcut “spekülatif yatırım” trendine dikkati çeken Mueller, kripto para piyasasındaki şirketlerin düzenleyicilerle işbirliği içinde olmasına sıcak bakıyor. “Güvenlik ve karşılıklı güven duygusu oluştuğunda kripto paralar kendini kanıtlamış varlık sınıfları olarak değerlendirilebilir” demecini veren Mueller şu eklemede bulunuyor:
“Gerekli idari adımların beş ila on yıl içerisinde atılması olası.”
Deutsche Bank, fiyatlar artma eğiliminde iken kripto paralar konusunda fiyat düşürücü nitelikteki açıklamalarıyla biliniyor. Öyle ki banka, Aralık ayında, bitcoin’de yaşanan büyük bir düşüşün finansal piyasalar tarafından “küçük bir sorun” olarak görüldüğü ve önemsenmediği yönünde müşterilerini uyarmıştı.
Şimdi de sizi Ocak ayı ortasına götürelim.. Deutsche Bank analisti Masao Muraki, yaptığı açıklamada geleneksel hisse piyasalarındaki volatilite yokluğunun, yatırımcıları bitcoin gibi daha riskli varlıklara yönelttiğini kaydetmişti:
“Sayıları giderek artan kurumsal yatırımcı, kripto paralara artık bir nevi risk gözüyle bakıp yatırım yapıyor ve fiyatların sürdürülebilirliğini test ediyor.”
Deutsche Bank bağlamında incelenmesi gereken bir başka konu da Almanya. Kripto paralara yatırımcı ilgisi bakımından açısından ülke bir hayli sönük kalıyor ve bu durum, başta komşu İsviçre olmak üzere birçok kripto para atılımı yapan diğer kıta ülkeleriyle kıyaslandığında tam bir tezat oluşturuyor. Avrupa’nın önde gelen ekonomisinin kripto para alanında bu kadar geri planda kalmasının piyasayı şaşkınlığa uğrattığını söyleyebiliriz.
Yine de Almanya’nın kripto paralar konusunda Türkiye gibi ölüm sessizliğine büründüğünü söylemek yanlış olur. Örneğin Alman merkez bankasından Joachim Wuermeling, 2018 Dünya Ekonomi Forumunda yaptığı konuşmada kripto para düzenlemelerinin uluslararası arenada kolektif bir çalışmayla yapılması gerektiğini kaydetmişti.
Kaynak: Cointelegraph