Bilindiği gibi Blockchain’in en çok ilişkilendirildiği ve kullanıldığı alan Bitcoin önderliğindeki kripto para sektörüdür. Bu şekilde düşünülmesine rağmen Blockchain’i kripto paralardan ibaret görmek büyük bir hata olur. Zira Blockchain’in diğer birçok sektörde çok sayıda kullanımı bulunuyor. Bu sektörlerden biri de sağlık.
İnönü Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ve Ordu Üniversiteleri Diş Hekimliği bölümlerinden üç öğretim üyesi, Blockchain teknolojisinin diş radyolojisine neler getirebileceğini inceleyen bir araştırma yürütüyor. Araştırmanın ilk aşaması ise İsviçre’de düzenlenen bir Diş Hekimliği konferansında sunuldu.
What can blockchain technology bring to dental radiology? European Congress of Dentomaxillofacial Radiology (ECDMR) Lucerne-Switzerland @btcbooster @cointr pic.twitter.com/wHHdKXTv2U
— Ibrahim S Bayrakdar (@ibrahimsevki) 14 Temmuz 2018
Araştırma kapsamında MEDLINE (PubMed) elektronik veritabanından zaman sınırlaması olmadan ve Blockchain, Blockchain-health (sağlık), Blockchain-radiology terimleri kullanılarak literatür taraması yapıldı. Toplamda 28 makale tek tek incelendi ve yalnızca tam metin halindeki makaleler gözden geçirildi.
Bulgular
- Blockchain teknolojisi röntgen filmlerinin gerçekliğini artırmada oldukça faydalı olabilir.
- Blockchain teknolojisi klinik araştırmaların kalitesini artırabilir, hasta verilerinin paylaşımı ve güven altına alınması için akıllı sözleşmeler üreten merkezsiz otonom organizasyonlar (DAO) geliştirebilir.
- Hastalar bu verilerden gelir ve yatırımlardan kazanç elde edebilir.
- Blockchain, radyoloji alanında yapay zeka kullanımının önünü açabilir.
- Blockchain, tele radyoloji alanına uygulanabilir ve hasta görsellerinde tutarlılık sezgi programı olarak kullanılabilir.
Sonuç
“Blockchain teknolojisi büyük, halka açık, güvenli ve merkezsiz bir veri depolama merkezi işlevi görüyor. Radyoloji alanına da birçok yenilik getirebilir. Ağız, çene ve yüz radyologlarının ve radyoloji teknolojisi uzmanlarının Blockchain teknolojisinden ve uygulandığı alandan haberi olmalıdır. “
Araştırmanın ikinci evresine geçildiğini ifade eden Yrd.Doç.Dr Ibrahim Sevki Bayrakdar, diğer ekip üyeleriyle birlikte (Yrd.Doç.Dr. Yasin Yasa ve Yrd.Doç.Dr Şuayip Burak Duman) “dental radyoloji alanında blockchain uygulamaları” konulu araştırmalarına son hız devam ettiklerini ve gerçek hayatta uygulanabilir bir çıktı almayı hedeflediklerini ifade ediyor.