Blockchain içerik dağıtım platformu DECENT, 2016 yılında yapılan ICO’nun (yaklaşık 6000 BTC) yapılmasından sonra, 30 Haziran 2017’de Token’ların piyasaya çıkacağını açıkladı.
DECENT ekibi her fırsatta, içerik yaratıcılarına Amazon gibi endüstri devlerinden daha “iyi bir anlaşma” sunmayı amaçladıklarını ifade ediyor. “Yazarlar Amazon’la yayın yaparken karlarının %30-75’ini kaybediyorlar ve müzisyenler iTunes’da bir parça sattıklarında %30-50 civarında kayıp yaşıyor” şeklinde yapılan açıklamadan artık bu endüstrilerin kökten değişeceği anlaşılıyor.
Son yıllarda web üzerindeki görsel ve yazılı içerik piyasasının gücü; sosyal ağlar, Instagram ve Youtube gibi kişilerin kendilerini özgürce ifade etmeye izin veren uygulamalar vasıtasıyla giderek artıyor. Dahası, bireylerin kendini ifade etme hakları da evrim geçirerek yeniden şekilleniyor. Sosyal ağların yükselmesiyle birlikte kendini ifade etme hakkı gelişirken, öte yandan bunun bazı olumsuz sonuçları ortaya çıkıyor. Şu anda herkes herhangi bir içeriği, gerçek içerik sahibinin izni olmadan kopyalayabilir ve yayınlayabilir.
Örneğin Instagram’da gezinen bir kişi çok güzel bir resmi gerçek içerik sahibinin adıyla (doğru olanı yapıp) yayınlayabilir ya da izin alabilir, veya sahibinden habersiz bir şekilde ekran görüntüsü kesip kendininmiş gibi yayınlanabilir. Burada tamamen vicdani bir durum söz konusu, iyi ya da kötü seçim kişinin kendisine kalmış; çünkü günümüzde bu konudaki yasalar ve mekanizmalar çok yetersiz.
Giderek büyüyen bu yaygın problemin çözümü blockchain’de gören DECENT, blockchain altyapısı ile oluşturulmuş dijital arşivleme ile içeriklerin sahipliği ve takibi çok daha kolay ve güvenli bir şekilde yapılabilir. Bu noktada DECENT projesi; şarkıcılar, ressamlar, dijital art sanatçıları, video içerik sahipleri, web üzerinde makalelerini yayınlayan yazarlar, fotoğrafçılar ve buna benzer tüm diğer içerik yayınlayanlar yararlanabilir. Hem ürünlerini kolayca paraya çevirme açısından hem de ürünlerin telif hakkı takibi açısından blockchain içerik sağlayıcılarına bulunmaz bir fırsat sunuyor. Blockchain altyapısıyla geliştirilen DECENT, çevrimiçi materyallerden elde edilen gelirlerin direkt olarak eser sahibine aracı olmadan gönderilmesini sağlayacak ve bu uygulamayı çok yakın bir gelecekte göreceğiz..