Türkiye’de kripto paralara yönelik ilgi hem bireysel hem de kurumsal bazda devam ediyor. Bu ilginin rekor düzeye ulaşması ise yetkililerin de önemli adımlar atmasına ön ayak olmakta. Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan tarafından yapılan kripto para açıklamasından sonra şimdi bir yeni adım da Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi cephesinden geldi.
CB Dijital Dönüşüm Ofisi, Kripto Para Terimlerini Genişletiyor
CB Dijital Dönüşüm Ofisi, Twitter üzerinden yayınladığı gönderide blokzincir teknolojisi ve kripto paralar ile ilgili terimleri işlemeye devam ettiklerini belirtti ve kendi tanımlarını paylaştı.
Aslında bununla ilgili ilk açıklama 2 Mart 2021 tarihinde yapıldı. İlk olarak Bitcoin’in mucidi Satoshi Nakamoto hakkında bir tanım paylaşan CB Dijital Dönüşüm Ofisi, şimdi ise sektörün temellerini ele aldığını gösterdi.
Konsensüs Yapıları İle İlgili Kafa Karışıklığı
Yeni yayınlanan gönderide uzlaşma mekanizmaları yani konsensüs yapıları, kripto para madenciliği, kripto paralar ve kripto para cüzdanlarına yer verildi. Yayınlanan gönderide ise özellikle konsensüs mekanizmaları ile olan tanımın hatalara yer vermiş olabileceği vurgulandı.
İlgili tanımda şu ifadelere yer verildiği görülüyor:
“Blokzincir ağındaki işlemlerin, katılımcıların belli bir çoğunluğu tarafından doğrulanması ve onaylanmasını sağlayan mekanizmalardır. Böylelikle bilgilerin doğru, güvenli ve değiştirilemez bir şekilde kayıt olduğu güvence altına alınır. En yaygın kullanılanlar; iş kanıtı ve hisse kanıtı mekanizmalarıdır. “
Buna rağmen sektörün özellikle teknoloji alanında önde gelenlerinden olan Yavuz Selim Yıldız, burada vurgu yapılan PoW yani iş ispatı ve PoS yani varlık ispatı modellerinin konsensüs mekanizmasına dahil olmadığını belirtti.
Kripto Paralara Dair Vergi Detayı
Yapılan açıklamada dikkat çeken bir diğer kısım ise kripto paraların sanal para olarak nitelendirilmesi gibi duruyor. Daha önce gündeme gelen kripto paralara yönelik vergi açıklamasında bunların nasıl tanımlanacağının çok önemli olduğu belirtildi. Rusya’da daha önce kripto paraların direkt para olarak kabul edilmesi, bunlardan vergi alınmasının da önüne geçmişti. Buradaki sanal para açıklaması da benzer bir sonuca yol açabilir.
Bazı terimlerde hatalar yer almasına rağmen direkt olarak kamu kurum ve kuruluşları tarafından kripto para ve blokzincir sektörüne yönelik böyle kapsamlı çalışmalar yapılması kesinlikle sektörün gelişimini destekleyici role sahip.