Non-fungible token’lar yani NFT’ler, içinde bulunduğumuz yılda özellikle sanat alanının yeniden şekillenmesine yardımcı oldu. Pandeminin de etkisi ile 2021 yılı sanat ve sanatçılar açısından çok iyi geçmedi ve bu noktada NFT deyim yerindeyse bir yardım eli olarak uzandı. Örneğin; Elon Musk’ın eski kız arkadaşı Grimes gibi sanatçılar, sanat eserlerini dijital token’lar şeklinde ciddi rakamlara sattı. Dolayısıyla aslında NFT terimi bu sene en çok aranan ve sorgulanan terimlerden oldu.
Yılın Kelimesi: NFT
Elde edilen son bilgilere göre bu yıl Collins Dictionary yılın kelimesi olarak “NFT”yi seçti. Sözlüğe göre NFT, 2019’daki “İklim Grevi” ve 2020’deki “Lockdown”dan sonra, kullanımında yüzde 11.000’lik devasa artışla yılın en çok kullanılan kelimeleri arasında yer aldı.
Collins NFT’leri, “bir sanat eseri veya koleksiyon gibi bir varlığın sahipliğini kaydetmek için kullanılan bir blok zincirinde kayıtlı benzersiz bir dijital sertifika” olarak tanımlıyor.
Öte yandan fungible token, bire bir değiş tokuş edilebilen bir varlıktır. Ancak non-fungible token’lar değiş tokuşu olmayan ve birbirinin yerine geçemeyen token’ları temsil ederler. Bu noktada Bitcoin bir fungible token iken klasik bir araba non-fungible token kapsamına girebilir.
NFT’ler Neden Bu Kadar Popüler Oldu?
Aslında çoğu kişi bir dijital sanatçı olan Beeple’ın Mart ayında dijital kolaj eserini 70 milyon dolara satmasına kadar NFT’nin ne olduğunu bilmiyordu. NFT’lerin benimsenmesidne tartışmasız Twitter CEO’su Jack Dorsey’nin ilk tweet’ini 2,9 milyon dolara satmasının da etkisi oldu.
Ayrıca kripto para birimi ve blok zinciri gibi teknolojilerin kullanımındaki kabul ve artış, NFT‘lere olan ilginin de artmasına neden oldu. Dijital formatı nedeniyle NFT, daha önce sanat galerisine bile adım atmamış kişilerin sanata ilgi duymasını sağladı. Ayrıca NFT’ler aklınıza gelebilecek her türlü şeyin dijital sahipliğini ortaya koyabildikleri ve bunu değiştirilemez şekilde yapabildikleri için de geleceğin sistemleri olarak tanımlanıyor.