Cointellect’e yatırım yapmalı mıyım? Cointellect madencilik yapıyor mu? Cointellect’te ödemeler neden gecikiyor ve kesinti yapılıyor? Son zamanlarda hem telefonla ve sitemiz üzerinden hem de bireysel olarak bu türde bir çok soru almaya başladık, bunun sonucunda ise bu yazıyı okurlarımızla paylaşmayı uygun görüyoruz.
Elimizden geldiğince net bir şekilde görüş ve yorumlarımızı aktarmaya çalışacağız. Bazılarının bu yazıyı okuduktan sonra bize tavır alacağını ve bizi eleştireceğini biliyoruz; fakat CoinTurk olarak gerçekleri söylemeye ve yorumlarımızı sakınmadan dile getirmeye her zaman olduğu gibi devam edeceğiz.
Cointellect, Estonya merkezli bulut madencilik yaptığını “iddia eden” bir girişim şirketi. Açıldığı günden bu yana tartışılan, ponzi şeması şeklinde işletildiği izlenimi veren ve aynı zamanda kullanıcılarına yüksek kar marjları vaat eden bir firma. Şirket Haziran 2014 tarihinde açılmış ve o tarihten bu yana hizmet vermeye devam ediyor; fakat Türkiye’de Eylül ayından itibaren yaygın bir şekilde kullanılmaya başlamıştır. Açılış tarihinden Aralık 2014’e kadar geri ödemelerde herhangi bir problem yaşanmadığını biliyoruz. Şirketin vaat ettiği ödemeler bu tarihe kadar zamanında ve kesintisiz olarak yapıldı.
Şimdi ise, ödemeler için PayPal ve Cryptopay gibi bir çok seçenek sunan sitede yalnızca DOGE seçeneği çalışır durumda. Ödeme opsiyonu olarak DOGE seçildiğinde %20 kesinti yapılıyor ve ödemelerin yapılması haftalar boyunca sürebiliyor. Bunun nedeni de yeni kullanıcı girişi olmayışı ve sonucunda yeni kaynak bulunamamasıdır.
Sitenin “dashboard” alanında “statement” kısmında yer alan “total purchases” ve “total withdrawal” ibarelerinden yatırımlar hakkındaki bilgileri görebiliyorsunuz. Fakat burada dikkat ederseniz, yapılan kesintiler belirtilmiyor ve sanki sizin hesabınızda hiç kesinti yapılmamış gibi hissettiriliyor. Aşağıdaki tabloya ilk bakıldığında ROI yakanmış hatta kara geçilmiş gibi görünse de, kesintilerle birlikte aslında bu hesap şu anda ROI bile olmuyor.
Yukarıda anlattıklarım siteye yatırım yapmış kullanıcıların dikkat etmesi için geçerli, peki bundan sonrası için yatırım yapmak riskli mi? Bunu söylemek için öncelikle şirketin gerçekten madencilik yapıp yapmadığına bakmak gerekiyor, eğer yapmıyorsa ponzi şirketleri gibi günün birinde sonsuz kaynak olmadığı için zaten çökeceği kesindir. Kişisel görüşüm ise Cointellect’in herhangi bir madencilik yapmadığı yönünde. Şirket yalnızca A kişisinden aldığı parayı B’ye veriyor, C’den aldığını ise A’ya vererek bu şekilde sistemi devam ettiriyor. Yeni kullanıcı girdikçe de süreç bu şekilde devam edecek. Şirketin gerçek madencilik yaptığına dair ise hiç bir kayıt bulunmuyor, eğer madencilik yapsaydı tüm kayıtları açık bir şekilde yayınlamayı tercih ederdi ve böylece daha fazla kullanıcıyı da sitesine çekebilirdi. Şu anda yaşanan durumda şirketin yeni kullanıcı alamadığını görüyoruz, alsa bile bu mevcut sistemi karşılamayacak kadar az sayıda gerçekleşiyor. Önceki haftalarda kullanıcılara paket başına satın alma sınırı konuluyordu, şimdi ise bu sınırlar kaldırılmış ve istenilen miktarda paket satın alınabiliyor, aslında Bitcoin fiyatının düştüğü bu dönemde tam tersi olarak paket satışı durdurulmalıydı. Geçtiğimiz günlerde, gerçekten madencilik yapan CEX.io, karlılığın olmamasından dolayı madenciliği durdurmuştu ve hala şu anda madenciliğe ara verilmiş durumda. Cointellect’in paketlerde sınırı kaldırması, yeni kullanıcı almaması ve sistemin devam etmesi için daha fazla kaynağa ve kullanıcıya ihtiyacı olması durumundan kaynaklanıyor ve bu noktada çok dikkatli olmak gerekiyor.
Daha detaylı açıklamak gerekirse, geçtiğimiz haftalarda her paketin bir alma sınırı varken şimdi aşağıdaki tabloda görüldüğü üzere tamamı sınırsız bir şekilde alınabiliyor. Fakat dikkatli bakılırsa 14.95 Euro’luk demo paketi, önceki dönemlerde bir paket satın almış kullanıcılar için mevcut değil; bu da demek oluyor ki Cointellect en azından önümüzdeki 10 gün daha burada kalacak ve kapanmayacak 🙂 10 günlük paketin sınırsız bir şekilde açıldığı, yani satılmaya başladığı an, anlayın ki Cointellect’in 1 haftası kalmış olabilir… Bu negatif duruma esprili bir şekilde yaklaştıktan sonra konumuza devam edelim.
Diğer bir konu ise, bu kesinti ve gecikmelere şirketin yaptığı geçiştirici açıklamalar. Şirket, PayPal ile ödemelerde sıkıntı yaşandığı ve bu opsiyonun “uzun bir süre daha” olmayacağını belirtiliyor, DOGE ödemelerinin ise gecikmelerle ve kesintilerle devam edeceği yönünde bilgi bulunuyor. Cointellect, bu zamana kadar hep geçiştirme ve üstün körü açıklamalarla kendini korumaya çalışmıştı ve hatta madencilik yaptığını iddia ettiği bir odanın video görüntülerini canlı yayınlayarak, güven kazanmaya çalışmıştı. Fakat gerçek niyeti bilenler için bu numaralar çok ta bir şey ifade etmiyor. Diğer bir taktiği ise, bazı konferanslara sponsor olarak kullanıcıların güvenini kazanmaya çalışmak. Geçtiğimiz günlerde şirket Bitcoinexpo2015 Mining sponsoru oldu ve biz hala buradayız ve devam edeceğiz imajı vermeye çalıştı. Bu tür sponsorlukların çok kolay bir şekilde yapılabildiğini de belirtelim, yani herhangi bir bağlayıcılığı bulunmuyor.
Bundan sonrası için kişisel görüşüm; Cointellect firmasının çok fazla zamanın kalmadığı yönünde ağır basıyor. Fakat yeni kullanıcılara ulaşırlarsa belki bir müddet (3 ay veya 6 ay) daha açık kalmaya devam edebilir. Bize gelen sorular arasında “şu an yatırım yapmalı mıyım?” tarzı sorular ağırlıklı olduğu için, ben soruya şu şekilde cevap veriyorum: Cointellect’e artık yatırım yapmak paranızı bir uçurumdan aşağı atmak gibidir, paranızın bu andan itibaren geri dönmesi ve kara geçmeniz de bence mümkün değildir. Cointellect’i savunanlar “üç ay öncede aynı şey söyleniyordu” diyebilir; fakat bu tür oluşumların günün birinde kapanacağı da unutulmamalıdır, zaman giderek daralıyor. Bundan sonrası için kullanıcılar bir nevi zar atarak, karda kalma veya zarar etme oyunlarını sergileyecekler.
Fakat yine de kripto para yatırımında temel felsefem olan şu prensibi tekrarlıyorum: “Bazen en iyi kazanç elindekini kayba uğratmadan aynı şekilde koruyabilmektir, eğer bunu başarırsanız kesinlikle bir müddet sonra karşınıza iyi bir fırsat çıkacaktır”.
Ben kişisel olarak, Cointellect’in bir yıl daha ömrü olacağını bilsem bile herhangi bir yatırım yapmazdım; çünkü bu iş biraz da bile bile lades demek gibi geliyor bana, buraya yatıracağım parayı bir hayır kurumuna bağış olarak vermek bence çok daha mantıklı. Tabi biz her zamanki gibi görüş ve yorumlarımızı size sunuyoruz, tüm sorumluluk ve yatırım yapıp yapmama kararı kendinize aittir. Belki şu an bu yazıyı okuyan bir kullanıcı parasını elinde tutmuş bir fırsat arıyor ve Cointellect’i bir fırsat olarak görüyor, kim bilir.. Biz sadece şu andaki durumu ve görüşlerimizi aktarıyoruz, karar sizin.
Son söz, size şu anda siteme girmelisin diye telkinde bulunan kişilerin yatırdığı parayı çıkarmak için size ihtiyacı var, bunu unutmayın.. Bu konudaki olumlu olumsuz tüm görüşlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.