Citibank araştırmacılarına göre Bitcoin, küresel ticareti kolaylaştıran uluslararası bir para birimi olarak kullanılabilir. Ancak rapora göre lider kripto para birimi, ölçeklenebilirliğe dair endişeler ve olası yasal tepkiler dahil olmak üzere bir dizi sorunla uğraşıyor.
Uluslararası Ticarette Bitcoin
ABD merkezli dev finans kurumu Citibank, Bitcoin’in geliştirilmesi halinde “uluslararası bir para birimi” unvanı taşımasına ilişkin bir rapor hazırladı. “Bitcoin Kritik Eşikte” başlıklı raporda, Bitcoin’in bir ödeme aracı konumundan bir değer deposuna dönüşen mevcut durumuna evrilişi ele alındı. Yazarlar, Bitcoin temel prensiplerinin küresel erişim ve tarafsızlık ilkeleriyle entegrasyonu halinde, yaklaşık yedi yıl içerisinde uluslararası ticaret için tercih edilen para birimi olarak kullanılabileceğini öngördü. Raporda, Bitcoin’in finansal ekosistemde önemine vurgu yapılırken, aynı zamanda yeni fırsatlar sunduğu kaleme alındı. Öte yandan Bitcoin’in ana akım haline gelmesine değinildi.
Küresel erişim ve tarafsızlığa odaklanmak, Bitcoin‘i uluslararası ticarette bir para birimi haline getirebilir. Bu durumda, Bitcoin’in merkezsiz ve sınırsız tasarımından, döviz etkisine karşı bağışıklığından, para transferindeki hız ve maliyet avantajından, ödeme güvenliğinden ve izlenebilirliğinden yararlanılabilir.
Citibank raporu; küresel ticarette para birimi rolü verdiği Bitcoin’i, ihracatçı ve ithalatçılar tarafından mal ve hizmetler için doğrudan ödeme yöntemi olarak kullanılabileceğini, bunun da uluslararası ticaret sürecini kolaylaştığını ortaya koydu. Merkezsiz bir kripto para birimi, bir Merkez Bankası Dijital Para Birimi’ne tercih edilebilir. Çünkü hiçbir hükümet veya kuruluş, kripto para biriminin arzını etkileyebilecek adımlar atamaz. Bu sayede ticareti siyasi kaygılardan arındırabiliriz.
Potansiyel Engeller
Ancak Citi araştırmacıları, bu vizyonun gerçekleşmesine karşın bir dizi potansiyel engelle karşılaşabileceğini belirtti. Rapor, Bitcoin’in ölçeklenebilirlik sorunlarını vurguladı. Rapora göre, 2020 yılı işaret edilerek Bitcoin’in saniyede ortalama 5 işlemi idare edebileceğini gösterdi. Bu oran Visa ağının kapasitesinden yaklaşık 4,800 kat daha yavaş.
Ayrıca raporda; kurumsal yatırımcıların Bitcoin hamleleri, kitlelere büyük ölçüde güven aşıladığını ancak bir dizi potansiyel riskin kripto para piyasası lokomotifini rayından çıkarabileceğini işaret etti. Kurumsal yatırımcıların sahaya girişi kripto para birimlerine olan güveni artırdı ancak hala yaygın olarak benimsenmeyi sınırlayabilecek kalıcı sorunlar var. Rapor, Bitcoin’in var olma mücadelesinde kritik eşikte olduğunu belirterek, evrimin geniş kapsamlı yankılar getireceğine işaret etti.