Goldman Sachs destekli kripto para startup’ı Circle’ın CEO’su Jeremy Allaire G20 ülkelerinin kripto para düzenlemelerinde birlik olması gerektiğini ifade etti.
Büyük ekonomiler tarafından şimdiye kadar yapılan düzenlemeler farklı yolları izledi. Farklı yollar izlenmesinin güvenlik, fiyat manipülasyonları ya da otoriter yaklaşımlar gibi nedenleri bulunuyor. Allaire konu hakkında “Kripto paralarla ilgili kritik düzenlemelerin G20 ülkeleri arasında belirli bir standardı olması gerekiyor” yorumunu yaptı.
Paris merkezli uluslararası kara para ile mücadele birliği FATF 19 Ekim’de ilk düzenleme taslağını sundu. FATF’ın attığı adım uluslararası düzenlemeler adına büyük bir adım sayılabilir. Yeni gelişmekte olan sektörün hacker’lardan, dolandırıcılardan ve volatiliteden kurtulmasına yol açabilir. Ayrıca FATF’ın kripto paraların finansal suçlarda kullanılmasının önüne geçmek amacıyla kripto para lisansı düzenlemelerini oluşturma hedefi bulunuyor.
Allaire token’lar ve menkul kıymetler arasındaki farkın belirginleştirilmesi gerektiğini savunuyor. Ancak bu yolla piyasa manipülasyonlarının engellenebileceğini düşünüyor:
Token tekliflerine nasıl yaklaşılmalı? Hangi token satışları menkul kıymet sayılabilir? Kripto para alıp satarak elde edilen gelirlerin manipülasyon yoluyla kazanılmadığı nasıl belirlenebilir? Bu soruları cevaplamamız gerekiyor.
Kripto paralar Avrupa’da birkaç ülke dışında belirsiz bir alanda işlemeye devam ediyor. İsviçre, Malta ve Fransa sektörü düzenlemek adına adımlar attı. Ek olarak İngiltere de bu ülkelere benzer bir yaklaşım sergilemek istiyor, İngiltere düzenleyicisi piyasayı yakından takip ediyor.
Diğer yandan Asya’ya bakılırsa durum daha farklı. Çin kripto paraları tamamen yasaklama duruşundan henüz vazgeçmiş değil. Hindistan hükümeti potansiyel olarak büyük bir piyasa sayılsa da Hindistan’da kripto paralara sıcak bakmıyor. Hindistan daha önce diğer ülkelerin kripto paralara nasıl düzenlediğini araştırmak adına delegelerini görevlendirmişti ancak araştırmadan sonra yasak devam etti.
Japonya’nın kripto paralara karşı duruşu olumlu görünüyor. Sıkı düzenlemelerle sektörü boğmak yerine piyasanın gelişmesine yönelik adımlar atıyor. Japonya hükümeti daha çok borsaları hedef alarak güvenlik endişelerini gidermek istiyor.
Allaire’nin sözleri kripto paraların sınır ötesi, küresel çalışabilmesi göz önünde bulundurulursa mantıklı sayılabilir. Eğer düzenlemeler yapılacaksa uluslararası standartların oluşturulması daha güvenli bir piyasa oluşmasını sağlayabilir.
Kaynak: Blokt