Yasaklara rağmen Çinli uzmanların kripto odaklı çalışmaları tam gaz devam ediyor. 2018 yılında Çinli Ar-Ge uzmanı Tang Hongbo tarafından ortaklaşa kurulan DeBank son yatırım turunda 25 milyon dolar topladığını duyurdu. Peki merkezi olmayan finans projeleri neden bu kadar ilgi görüyor?
DeBank Nedir?
2018 yılında Çinli Ar-Ge uzmanı Tang Hongbo tarafından ortaklaşa kurulan DeBank, kullanıcıların 17 zincirde 798 protokolü izlemesine olanak tanıyor. Merkezi olmayan finans (DeFi) çözümlerine odaklanan bir kripto para cüzdanı olan DeBank, büyük risk sermayesi şirketi Sequoia China tarafından yönetilen son finansman turunu başarıyla tamamladı.
Toplanan 25 milyon dolar ile DeBank’ın toplam değerlemesi 200 milyon dolara ulaştı. Sequoia China dışında, finansman turunda Dragonfly, Hash Global ve Youbi gibi büyük kripto yatırım firmaları yer aldı. Coinbase Ventures, Crypto.com borsası, stablecoin sağlayıcısı Circle ve donanım cüzdanı üreticisi Ledger’de DeBank’ın yatırım turuna katkıda bulundu.
DeBank, merkezi olmayan uygulamalar, borsalar (DEX) ve DeFi faiz oranları dahil olmak üzere DeFi verilerini izlemek için tasarlanmış bir kripto para cüzdanıdır. Ayrıca, kullanıcıların çeşitli DeFi varlıkları ve projelerinde gezinmesine ve bunları yönetmesine olanak tanır. Platform, merkezi olmayan borç verme protokolleri, stablecoinler, marj ticaret platformları ve diğerleri için analitik verileri içeriyor.
Ethereum, BSC, Polygon, Fantom, Avalanche gibi 17 zincirde 798 protokolü izlemesine izin veriliyor. DeBank, 2018 yılında Çinli araştırma ve geliştirme uzmanı Tang Hongbo tarafından ortaklaşa kuruldu. LinkedIn profiline göre, yönetici Şanghay’ın Jing’an bölgesinde yaşıyor.
Merkezi Olmayan Finansa İlgi Artacak!
Önümüzdeki yıl dünyanın birçok bölgesindeki kripto para yatırımcıları için zorlu geçecek. ABD dahil birçok devlet kripto para regülasyonları üzerine çalışıyor. Büyük oranda düzenleyici çerçevenin oluşacağı ve uygulamaya konulacağı yıl olan 2022, kripto para yatırımcılarını şimdiden korkutuyor.
TBMM’de tartışılacak kripto para düzenlemesi de Türk yatırımcıların daha şimdiden alternatif yollar aramasına sebep oluyor. Sosyal medyada paylaşılan taslak metinlere göre meclise gelecek tasarı birçok yasağı kapsayacak. Örneğin global borsalardan yerel borsalara para çıkışı ve girişi denetlenecek, bazı şartlara bağlı olarak yasaklanacak. Çin vatandaşlarının bu yıl tecrübe ettiği yasaklar kadar katı olmasa da yatırımcılar çözümü yaygın DeFi kullanımı olduğuna inanıyor.
Mustafa Elitaş (AK Parti Milletvekili) ile sesli sohbete katılan bazı hesaplardan paylaşılan bilgiye göre “kripto para düzenlemesi” için TBMM’de görüşülebilir. Meclis tatilde olduğu için tasarının 2021 yılı bitmeden yasalaşma ihtimali bulunmuyor.