Çin’in dijital para biriminin yaklaşık olarak dört yıldır geliştirildiği biliniyor. Koronavirüs nedeniyle çalışmalarda hafif duraksamalar yaşansa da Çin’in sonunda DCEP olarak bilinen dijital para biriminin test sürecine geçtiği biliniyor. Daha önce yapılan açıklamalarda DCEP’in 2020 yılının sonlarında veya 2021 yılının başlarında piyasaya sürülebileceği belirtilmişti.
Şimdi ise endüstri liderlerinden birisi tarafından yapılan açıklamada, Koronavirüs’e karşı başlatılan ekonomik kalkınma programı kapsamında DCEP’in beklenenden çok daha erken piyasaya sürülebileceği belirtiliyor. Pekin merkezli blockchain endüstri şirketlerinden birisinin lideri olan Cao Yin, konu hakkında yaptığı açıklamada bunun bir önlem olabileceğine değindi.
Çin’in Dijital Parası Yaptırımlara Karşı Bir Silah Olabilir
Yin, ABD’nin henüz Çinli firmaları yaptırım listesine eklemediğini ancak yine de önümüzdeki günlerde böyle bir yaptırım gelebileceğini düşündüğünü ifade etti. Bunun Çin Yuanının uluslararası düzeyde zarar görmesine neden olacağını belirten ünlü isim, bu kapsamda Çin’in dijital parasının işleri tersine çevirebileceğini vurguladı.
Yapılan testlerin rutin araştırma ve geliştirme çalışmaları olduğunu belirten ünlü isim, resmi bir yayınlanma tarihi olmamasına rağmen yaptırım korkusunun dijital paranın piyasaya sürülmesini öne çekebileceğini düşünüyor. Gerçekten de Çin’in dijital parası tam anlamıyla blockchain tabanlı ve merkeziyetsiz olursa buna yaptırım uygulamak imkansız hale gelebilir.
ABD, söz konusu dijital parayı kullanan firmaları saptasa da bunu başka kripto para birimlerine çevirip işlem yapanları saptamakta güçlük çekebilir.