Business Insider’ın 3 Mart tarihli haberine göre, Çin e-ticaret devi JD.com, et satışlarındaki tedarik sürecinin izlenebilmesi için Blockchain teknolojisini kullanmaya başladı.
JD, kullandıklarını bu teknoloji sayesinde, müşterilerin sipariş verdikleri et ürünlerini, yetiştiği çiftlikten kendilerine ulaşana kadar takip edebileceklerini söyledi. Baharın ilerleyen günlerinde hizmete girecek olan bu yeni sistemle müşteriler, etin nasıl yetiştiğini, hangi kesime tabii tutulduğunu ve hangi koşullarda taşındığını görebilecekler.
Çin’de, geçtiğimiz yıllarda et ürünleri ile ilgili insan sağlığını ciddi şekilde tehdit eden olaylar yaşandı. Örneğin, 2016 Ağustos ayında güneydoğu Çin’de, yasaklı ilaçların bulaştırıldığı 319 domuz bulundu. Blockchain teknolojisi, etin kökenini saniyeler içerisinde doğrulmaya izin verdiği için, bu gibi durumlar büyük çoğunlukla ortadan kalkacak ve müşteri güveni üst seviyelere çıkmış olacak.
JD’nin üst düzey teknoloji sorumlusu Chen Zhang yeni sistemleriyle ilgili, “Çin’deki tüketiciler yalnızca kaliteli ithal ürünler istemiyorlar. Aynı zamanda bu ürünlerin nerden ve nasıl geldiğini de bilmek istiyorlar. Bizde Blockchain teknolojisiyle müşterilerimize bu iç rahatlığını sağlama imkanını sunuyoruz.” yorumunda bulundu.
JD’nin yanında Amerikalı perakende devi olan Walmart da geçtiğimiz yıl IBM ile ortaklık kurarak gıda ürünleri için Blockchain temelli bir platform üzerinde çalışmaya başladı. Ayrıca JD, Walmart ve IBM, Tsinghua Üniversitesi ile birlikte Çin Blockchain Gıda Güvenliği İttifakı’na da üyeler.
Ayrıca Blockchain teknolojisi, gıda temelli hastalıkların tespiti için, gıda tedarikçilerine sunulmuş nimet niteliğinde. Bu teknolojiyle tedarikçiler, kirlenmiş ürünlerin kaynağını hızlı bir şekilde tespit ederek geri çağırma işlemi sırasındaki büyük israfların önüne geçebilirler.