Blockchain güvenlik firması CertiK tarafından hazırlanan bir rapora göre 2021’de merkezileşme sorunlarından dolayı 44 DeFi hack’lendi. Rapor, DeFi’nin daha da hız kazanmasıyla güvenliği öncelikli bir görev haline büründüğünü kaydetti.
CertiK Raporu
Blockchain güvenlik şirketi CertiK 8 Ocak’ta yayınladığı raporda 2021’deki çok sayıda DeFi hack’inin doğrudan merkezileşme sorunlardan kaynaklandığını bildirdi. State of DeFi Security 2021 raporu, merkezileştirme sorunlarını hacker’lar için en yaygın saldırı vektörü olarak ortaya koydu. Bunun sonucunda ise 44 hack olayı 1.3 milyar doların çalınmasına neden oldu.
DeFi alanının 2021’de önemli bir büyüme yaşadığına dikkat çekerek özellikle NFT’ler ve Blockchain oyunları gibi trendler ana akım haline geldi. Bu bağlamda Blockchain güvenliği konusu her zamankinden daha önemli hale geldi. 2020 ile karşılaştırıldığında saldırı, istismar ve dolandırıcılık nedeniyle kaybedilen miktar 500 milyon dolar arttı. Ancak fon kayıpları projeleri güvenliğe odaklanmaya itti.
CertiK’in 2021’de 1737 proje denetlemesine göre güvenlike çözümlerine olan talebin yıllık büyümesi %1000’in üzerinde arttık. CertiK, denetçilerin 286 ayrı merkezileşme riskiyle karşılaştığını aktardı ve dolandırıcıları azaltmak için daha fazla merkezsizlik çağrısında bulundu. Örnek olarak ise 55 milyon doların buhar olmasına neden olan bZx’in özel anahtarın yanlış yönetimini gösterdi. Raporda ayrıca Ethereum’un piyasa değerini yıl boyunca nereneyse üçte bir azaltan diğer ağlardan bahsedildi.
Ethereum 2021’de Güçlü Bir Rekabetle Karşılaştı
Ethereum, pazar payı yenilmiş olsa bile tüm hesaplara gçre güçlü bir 2021 geçirdi. Birinci sınıf dApp ve DeFi ağı, günde 1.28 milyon ile Bitcoin’den dört kat daha fazla işlem gerçekleştirdi. Ethereum, Bitcoin gelirinin 64 katını üretir. Ağın başarısı, Pantera CIO’sunun dikkatini çekerken başarılı isim Ethereum’un önümüzdeki on yılda küresel finansal işlemlerini %50’sini kolaylaştırabileceğini belirtti.
Ancak yüksek ağ ücretleri, yavaş işlem süreleri ve rekabetçi platformlar, diğer ağların gün yüzüne çıkmasını sağladı. Binance Smart Chain, Solana ve Terra da 2021’de önemli ilerleme kaydetti. CertiK, 2022’de NFT’ler, metaverse, madencilik için yeşil enerji çözümleri ve regülasyonlar gibi bazı makro eğilimlerin marketi tesis edeceğini öngörüyor. Bu eğilimler ana faktörler haline gelirken muhtemelemen pazarı şekillendirecek.