Bitcoin ve kripto para piyasası bu yıl kötü sonla karşılaştı. Bitcoin fiyatının neredeyse yarı yarıya düşmesiyle birçok ölüm ilanı yapıldı.
İçinde bulunduğumuz ayı sezonunun doğal olarak sektörün bazı bölümlerini zayıflattığını söyleyebiliriz. Ayılar yaklaşık 700 milyar doları kripto para piyasasından alıp götürdü ve bazı kripto paralar tüm zamanların en yüksek fiyatlarına göre %80 geriledi. Bitcoin buna benzer düşüşler yaşamıştı ancak toparlanmayı bildi. Cambridge Üniversitesi’nden bazı araştırmacılar Bitcoin’in tekrar yükseleceğini düşünüyor. Araştırmacıların hazırladığı küresel kripto değerleri inceleme raporunda şu ifadelere yer verildi:
Kripto paraların ölümünü ilan eden açıklamalara benzer ifadeler büyük olasılıkla bütün küresel ekosistemlerin balonları ardından ortaya çıkmıştır. 2017’de başlayan balonun kripto para tarihinin en büyük balonu olduğu doğru ancak kripto paraların değeri halen 2017 öncesine göre korunuyor. Ekosistem ve piyasanın öldüğüne dair spekülasyonlar oldukça abartılı. Bu da piyasaya yeni katılacak olan katılımcıların biraz daha geç hareket etmelerine yol açabilir.
Bitcoin ne kadar değer kaybederse kaybetsin her zaman destekçileri bulunuyor, bazıları ise vakit kaybetmeden öldü kabul ediyor. Bitcoin’in ölüm ilanlarını takip eden 99bitcoins adlı siteye göre Bitcoin şimdiye kadar 329 kere öldü ilan edilmiş.
Diğer yandan geçen günlerde yayımlanan bir araştırmaya göre bu yıl içerisinde milyonlarca yeni kullanıcı ekosisteme dahil oldu. Çoğu faaliyet göstermese de birçok cüzdan alındı ve kripto paralar kullanılmasa da cüzdanlarda yer etti. Şu anda toplamda 139 milyon kullanıcı olduğu tahmin ediliyor ve bunların en az 35 milyon kadarı kimliği onaylanmış kullanıcılardan oluşuyor. Kullanıcıların sadece %38’inin aktif olduğu söylenebilir yine de aktiflik seviyesi değişkenlik gösterebiliyor.
Proof of work protokolüyle çalışan 6 en büyük kripto paranın yıllık 52 TW/s ile 111 TW/s arasında elektrik harcadığı tespit edildi. Ortalama 82 TW/s olduğu varsayılırsa bu değer Belçika’nın toplam harcadığı değere eşit oluyor. Madenciliğe harcanan enerji küresel olarak üretilen yıllık enerjinin %0,01 kadarına denk geliyor. Madencilik fasilitelerinde kullanılan enerjinin yenilenebilir olduğu belirtiliyor, yani endişe duyulacak bir enerji tüketimi söz konusu değil. Ek olarak kripto para madenciliğinin coğrafi olarak ve hash gücü dağılımı bakımından sanıldığı kadar tek bir noktada yoğunlaşmadığı öne sürüldü.
Kaynak: Forbes