Merkez bankası destekli dijital para birimi ya da CBDC olarak bilinen trend, özellikle 2020 yılında hız kazandı. Çin’in neredeyse dört yıldır kendi dijital para birimi DCEP üzerine yaptığı çalışmaların 2021 yılında meyvesini vermesi beklenirken diğer ülkelerin merkez bankaları da CBDC için harekete geçti.
Çin’in CBDC’si DCEP Nedir?
Peki herkesin konuştuğu CBDC nedir ve neden bu kadar önemli? CBDC, bir merkez bankasının kendi blockchain ağını oluşturup bunun üzerinde piyasaya sürdüğü dijital para birimidir. Aslında Çin tam olarak bütün halka açmasa da bazı kurumlara veya özel kitlelere kendi dijital para birimi olan DCEP’i sundu.
Çin’in birçok farklı bölgede test etmek için binlerce kullanıcıya çeşitli miktarlarda DCEP dağıttığı da biliniyor. Test aşamasının başarıyla tamamlanması ise Çin’in hem halka hem de merkez bankası ile halk arasında aracı konumda olan bazı bankalara DCEP dağıtmasını sağlayacaktır. DCEP aslında Çin’in itibari para birimi olan Yuan’ın dijital bir temsili olarak piyasaya sürülecek. Bunun değeri de direkt olarak Yuan’a endeksli olacak ve merkez bankası tarafından korunacak.
DCEP Ne Zaman Piyasaya Çıkacak?
DCEP’in nasıl bir yönetime sahip olacağı ise bilinmiyor. Blockchain teknolojisinin sunduğu şeffaflık Çin’in kripto parasını çok daha kontrol odaklı bir varlığa dönüştürebilir. Nakit kullanım ile insanların yaptıkları her harcamanın kontrolü veya tespiti mümkün olmasa da blockchain ile bu çok daha kolay.
Birçok uzman ise Çin’in dijital parası DCEP’i özellikle bu amaç için geliştirdiğini vurgulamakta. DCEP’nin ilk olarak 2021 yılında piyasaya sürüleceği belirtilse de daha sonra yapılan açıklamalarda bunun 2020 Pekin Kış Olimpiyatlarında tam olarak kullanıma açılacağı belirtildi.
DCEP sonrasında birçok başka ülkenin de rekabetten geri kalmamak için kendi dijital para birimini piyasaya sürmesi bekleniyor. Avrupa Merkez Bankası kısa süre önce benzer bir açıklama yaparak Dijital Euro için çalışmaların devam ettiğini belirtmişti.
Buna ek olarak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası da dijital para çalışmaları için uzman alımları yaptı ve gelişmeler ara ara paylaşılmakta. İlk adımın Çin’den gelmesi ise DCEP’nin diğer merkez bankaları paralarına göre daha fazla kullanılmasını sağlayabilir.