Bildiğiniz gibi Satoshi Nakamoto’nun hazırladığı protokole göre Bitcoin sayısı 21 milyon ile sınırlı. Yazımızı hazırladığımız sırada 17,5 milyon BTC dolaşımda bulunuyor. Peki madenciler bütün Bitcoin’leri kazdıklarında ne olacak?
Bitcoin Madenciliği
Bitcoin’in 10 yıllık serüveninde geriye baktığımız zaman 10 yıl içerisinde çok ciddi miktarda Bitcoin kazıldığını görüyoruz ve giderek Bitocoin arzının limitlerine yaklaşıyoruz. Kazılacak Bitcoin bittiğinde doğal olarak madenciler bu olaydan en çok etkilenenler olacak. Geriye tek geçim kaynağı olarak işlem ücretlerinden aldıkları pay kalacak. Ancak böyle bir durum ortaya çıktığında işlem ücretlerinin madencileri tatmin edip/etmeyeceği öngörebilmek oldukça zor.
Bitcoin arzının artmamasının bir başka etkisi fiyata yansıyacak. Nadirlik prensibine göre daha nadir bulunan şeyin fiyatı daha yüksek olur. Bu durumda Bitcoin sayısı artmadığında düzenli bir talep artışı yaşanırsa fiyat bununla birlikte yükselebilir.
Yukarıdaki tahminlerin gerçekleşme ihtimali olsa da, Bitcoin sayısı sona yaklaştıkça kazılmasının daha uzun zaman alacağı biliniyor. Bitcoin protokolüne göre her 210 bin blokta bir blok ödülü yarılanıyor. Şu anda 1 blok başına 12,5 BTC yaratılıyor. Yaklaşık 480 gün sonra Bitcoin yarılanması gerçekleşecek ve her blokta yaratılan miktar 6,25 coin’e düşecek. An itibariyle Bitcoin’lerin %83’ü kazılmış durumda ancak giderek artış hızının düşmesi ve zorluğun artmasından dolayı Bitcoin’lerin tükeneceği tarihin yaklaşık 2140 olabileceği tahmin ediliyor. Yani o günü, büyük ihtimalle hiçbirimiz göremeyeceğiz.
Bitcoin Yaygınlaşması
Bu durum bize üretilecek çok fazla Bitcoin olduğunu ve henüz serüvenin çok başlarında olduğumuzu gösteriyor. Geçtiğimiz yıllardaki düzeyde gelecek yıllarda ilgi artarsa şüphesiz Bitcoin daha popüler hale gelecektir. Bitcoin’in benimsenmesiyle ilgili yazdığım Bitcoin Benimseniyor Mu? Yoksa Oyun Mu? başlıklı yazıya göz atabilirsiniz.