Var olan Bitcoin‘lerin yüzde 83’ünden fazlası halihazırda çıkarıldı ve dolaşımda yer alıyor. Bundan yaklaşık bir yıl önce 27 Nisan 2018’de 17 milyonuncu Bitcoin kazılmıştı. 2040 yılına kadar ise madencilikle çıkarılan Bitcoin oranı yüzde 99’a ulaşacak. Peki, tüm Bitcoin’ler çıkarıldığında ne olacak?
21 Milyon Bitcoin
Bitcoin’in en önemli özelliklerinden birisi, 21 milyon ile sınırlı olması… Bu da Bitcoin’in geleneksel para birimleri gibi istenildiği anda basılmasını imkansız kılıyor. Dolayısıyla Bitcoin doğası gereği deflasyonist bir para birimidir.
Bunun yanında Bitcoin’in sınırlı olması, değerini de arttırıyor. Bitcoin ekosisteminde madencilik ödülleri çok önemli bir yer kaplıyor. Dolayısıyla tüm Bitcoin’ler çıkarıldığında ne olacağını tüm topluluk merak ediyor.
21 milyona ulaşıldığında madenciler ne yapacak? Geçimlerini nasıl sağlayacaklar ve onları ağı güvende tutmaya ne teşvik edecek? Bunların tamamına “işlem ücretleri” cevabını verebiliriz.
21 Milyona Ulaşıldığında…
Şu anda yeni bir blok oluşturulduğunda madenciler hem yeni çıkan bloktan ödül alıyor hem de işlem ücretlerinden kazanıyor. Bu ödüller ve ücretler madencileri düzgün davranmaya ve ağı güvende tutmaya hevesli kılıyor.
Tüm Bitcoin’ler çıkarıldığında ve madenciler yalnızca işlem ücretlerinden kazanmaya başladıklarında bu finansal olarak onları tatmin edebilir mi? Eğer madenciler bununla yetinmezlerse potansiyel olarak ağı çökertebilirler mi?
Yapılan bir araştırmaya göre böyle bir durum yaşanması pek mümkün değil. Çünkü 2030 yılına geldiğimizde işlem ücretleri blok ödüllerinin üstünde olacak. İşlem ücretleri neredeyse blok ödüllerinden %50 daha fazla olacak. Dolayısıyla madenciler şu an kazandıklarından fazla kazanıyor olacak.
Kaynak: Bitcoinist.com