Bitcoin (BTC) fiyatı son hack ve senato haberine rağmen 45.000 doların üzerinde seyrediyor. Yani halen 200 günlük ortalamanın üzerinde bir fiyatlama var. Bu son derece harika ve umut verici bir detay ancak daha fazlası var. Bitcoin (BTC) fiyatının geleceğine dair en doğru tahminler için bu üç verinin incelenmesi gerekiyor.
Bitcoin (BTC)
Bir haftadan daha kısa sürede Bitcoin (BTC) fiyatı 37.500 dolardan 46.000 dolara çıktı. Analistlerin bir kısmı bu yükselişin daha büyük düşüşe işaret ettiğini söylerken diğerleri sahte ralli iddialarını reddediyor. Peki bu yükseliş gerçekte neye işaret ediyor?
SOPR ve MVRV
Harcanan çıktı-kar oranı, gerçekleşen kar ve zararların derecesi hakkında bir fikir verir. Piyasaların genel değerlendirmesi aSOPR ile yapılırken STH-SOPR ise kısa vadeli yatırımcıların kar/zararlarını hesaplar. Uzun süredir bu iki veri de 1 çizgisinin altında bulunuyordu. Ancak nihayet yükselişe geçti.
aSOPR bölgesel tepe oluşturdu, yani yatırımcılar kar elde etmeye başladı. Aynı zamanda aşağı yönlü bir kırılma da başladı. Önümüzdeki günlerde yükselişin teyidini SOPR verilerine bakarak görebileceğiz. Metrik uzun süre 1 seviyesinin altına kalırsa fiyatın bir sahte ralliye giriştiği söylenebilir.
MVRV hali hazırda 2 seviyelerine yaklaştı. Yani yatırımcılar normalden daha fazla kar elde etmiş durumda. Mevcut durum bu veriler ışığında yükselişe işaret ediyor gibi görünse de yatırımcıların Bitcoin (BTC)’i destekliyor olması önemli.
Dominance (Piyasa Hakimiyeti)
Üçüncü önemli metrik ise “dominance” diyebiliriz. Piyasa hakimiyeti hem makro hem de mikro zaman parçalarında açıkça artmaktadır. Elbette fiyatın yönüne bağlı olarak piyasa hakimiyet dağılımı yoğun biçimde değişiyor. Geçtiğimiz hafta 10 Milyon dolar + hacim kategorisinin hakimiyeti %20’ye yakın arttı. Bu artış Bitcoin rallisinin devamını sağlarken alt pazarı da canlandırdı.
Yani yeni varlıklar pazarda kendine yer bulmaya yeniden başlıyor. Bu gelişme Bitcoin fiyatı için olumlu kabul edilebilir. Çünkü yatırımcıların piyasalara daha fazla riske atacak para soktuğuna işaret eder. Dominance grafiği bize rallinin devam edebileceğini söylüyor. Özellikle SMA 200 gibi çizgilerin üzerinde devam eden fiyatlama yatırımcıların daha sakin kalmasını sağlıyor. Bu durum da açgözlülük ve korku endeksinin 50’nin üzerine çıkmasını sağlıyor. Piyasada uzun zaman sonra yeniden açgözlülük hakim, fiyatın yükselişi için bu veri de önemli kabul edilir.