Geçtiğimiz günlerde bir Reddit kullanıcısı Bitcoin’in doğuşunu önceden tahmin eden bir oyunun görüntülerini site üzerinden paylaştı. Söz konusu oyun Final Fantasy III isimli bir rol yapma (role-playing) oyunu.
Japon yapımı oyun 27 Nisan 1990’da piyasaya sürüldü. 13entley isimli kullanıcının yüklediği oyundan alınma bir görselde bir nesnenin üzerinde beliren Bitcoin sembolü dikkat çekiyor. Kullanıcının yorumu, oyun geliştiricilerinin Bitcoin sembolünü bir yatağın üzerine yerleştirdiği ve bunun Bitcoin’in doğuşunu simgelediği şeklinde. 13entley işi şakaya vurarak bunun Bitcoin’e yatırım tavsiyesi niteliğinde olduğunu söylercesine postun başlığını “Favori oyunun, henüz ortaya çıkmadan önce Bitcoin alman gerektiğini ima ettiğinde” şeklinde seçmiş.
Posta yorum atan Ttatt1984 isimli kullanıcı Final Fantasy oyunlarında geçerli Gil isimli parayla (Gil ‘altın’ olarak çevriliyor) Bitcoin arasında paralellik kuruyor. Kullanıcı Bitcoin’in “evrensel para” işlevi gördüğü gerekçesiyle Gil’le aynı olduğunu ve “evrende herhangi bir zaman ve mekanda kabul edildiğini” belirtiyor.
Kullanıcının açığa çıkardığı ‘tahmin’ kripto paralar ortaya çıkmadan önce yapılan ilk kehanet değil. Özellikle kitaplar kehanet konusunda ön plana çıkıyor. Bunlardan ilki 2002 yılında yayımlanan Neal Stephenson’un kaleme aldığı “Cryptonomicon.” 2003 yılında Cory Doctorow “Down and Out in the Magic Kingdom” kitabında Bitcoin’e benzeyen Whuffie isimli bir kripto parayı tarif ediyor. 2008’de yayımlanan David D. Friedman imzalı “Future Imperfect” kehanet zincirini tamamlıyor. Bitcoin’de ilk bloğun kazılış tarihi ise 3 Ocak 2009.
Öte yandan 1999 yılında Nobel ödüllü Amerikan ekonomist Milton Friedman gelecekte dijital paraların doğacağını öne sürmüş ve verdiği röportajda “İnternette A’dan B’ye, her iki tarafın birden haberi olmadan fon transferini mümkün kılacak bir ödeme yöntemi”nin geliştirileceğini belirtmişti.
2 Mart 1997 tarihli “My Sister, My Sitter” isimli Simpson bölümünde ise Homer ve Marge üzerinde “Crypto Barn” (Kripto Ahırı) yazan bir mağaza tabelasının önünde duruyor. Mağaza kendini “kodlara özel bir yer” olarak tanımlıyor.
Son olarak The Economist dergisinde 30 yıl önce yayımlanan yazıda 2018’de evrensel bir paranın dünyaya hükmedeceği iddia edilmişti.