Web 3 muhtemelen NFT ve metaverse ile birlikte önümüzdeki yılların en popüler konularından biri olacak. Dolayısıyla analistler de Web 3 token’larına son zamanlarda özellikle ağırlık veriyor. Popüler analistler arasında yer alan CryptoJon önümüzdeki yıllarda büyük potansiyeli olduğuna inandığı 8 Web 3 projesini takipçileri ile paylaştı.
Flux (FLUX) ve Helium (HNT)
Ölçeklenebilir ve merkezsiz bulut altyapısının yeni nesli olarak tanımlanan Flux, analistin radarındaki ilk kripto para olarak karşımıza çıkıyor.
Flux, yeni bir bulut altyapısı ancak merkezi olmayan bir bulut sunuyor. Herkes bir web 3 uygulamasını çok kolay ve özgürce Flux aracılığı ile piyasaya sürebilir. Bu nedenle Flux, merkezi bir bulut üzerinde bulunan makineleri kullanmak yerine, makinelerinin bilgi işlem gücünü kullanıcıların kullanımına sunuyor ve sunucuların rolünü yerine getiriyor.
Analiste göre Flux, potansiyel olarak en popüler web 3 bulut çözümü haline geliyor ve bu sebeple de takip edilmesi gereken projeler arasında yer alıyor.
Listede ikinci sırada Nesnelerin İnterneti (IoT) cihazları için merkezsiz olan ve Blockchain’de çalışan bir ağ konumunda bulunan Helium yer alıyor. Temmuz 2019’da başlatılan Helium ana ağı, düşük güçlü kablosuz cihazların birbirleriyle iletişim kurmasına ve node ağı üzerinden veri göndermesine olanak tanıyor.
Helium‘un amacının, internete erişim sağlamak ve herkesin erişebileceği merkezi olmayan bir mimari sunarak internet servis sağlayıcılarıyla rekabet etmek olduğu görülüyor.
The Graph (GRT) ve Chainlink (LINK)
The Graph, hem DeFi hem de daha geniş Web3 ekosistemindeki birçok uygulamaya güç sağlayan, Ethereum ve IPFS gibi ağlarda veri sorgulamak için bir indeksleme protokolü olarak düşünülebilir.
Analiste göre özellikle The Graph’in önümüzdeki yıllarda değeri anlaşılacak ve dolayısıyla GRT token’ın da fiyatı özellikle orta ve uzun vadede büyük artış yaşama potansiyeline sahip.
Chainlink, evrensel olarak bağlantılı akıllı sözleşmeler sağlayan bir blok zinciri soyutlama katmanı olarak tanımlanabilir ve analiste göre projenin kripto para birimi LINK’in büyük bir artış potansiyeli bulunuyor.
Yapılan açıklamalara göre Chainlink, blok zinciri ile dünyanın geri kalanı arasındaki köprü işlevi görüyor ve kullanışlı uygulamalar yaratabilir. Bunlara ek olarak Chainlink’in halihazırda ciddi bir kullanıcı tabanı bulunuyor ve bu da analistin neden yükseliş beklediği sorusunun yanıtı olarak karşımıza çıkıyor.
Arweave (AR) ve Theta (THETA)
Listedeki bir sonraki altcoin Arweave (AR). Arweave, verilerin süresiz olarak depolanması için bir platform sunmayı amaçlayan merkezi olmayan bir depolama ağı olarak tanımlanabilir. Kullanıcılar, dosyaları ağda kalıcı olarak depolamak için belirli bir miktarda AR token ödemek zorunda. Dosyalar, ağdaki katılımcıların makinelerinde şifreleniyor ve soyut bir şekilde saklanıyor. Daha sonra katılımcılar depolama alanlarını hizmete açtıkları için ödüllendiriliyor.
Analist AR’nin kullanım durumunun gelecekte çok fazla olacağını ve bunun da fiyatı arttıracağını ifade ediyor.
Analistin listesindeki bir sonraki kripto para birimi olan Theta, video akışı için özel olarak oluşturulmuş, blockchain’de çalışan bir ağ şeklinde değerlendirilebilir. Mart 2019’da başlatılan Theta ana ağı, kullanıcıların bant genişliğini ve bilgi işlem kaynaklarını eşler arası temelde paylaştığı merkezi olmayan bir ağ olarak çalışıyor. Proje, YouTube’un kurucu ortağı Steve Chen ve Twitch’in kurucu ortağı Justin Kan tarafından da destekleniyor.
Tüm bunlara ek olarak analist, Nervos Network (CKB) ve Brave (BRAVE) projelerinin de gelecek vaat ettiğini ve yatırımcıların mutlaka takip etmeleri gerektiğini ifade ediyor.
Bu yazıda yer alan bilgiler kesinlikle yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kripto para birimlerinin yüksek volatilite ve dolaysıyla risk taşıdığının farkında olmalı, kendi araştırmaları doğrultusunda işlemlerini gerçekleştirmelidir.