Dünya Bankası Grubu Başkanı Jim Yong Kim Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankaları’nın Bali’de 11 Ekim’de yaptığı yıllık toplantıda Blockchain teknolojisi hakkında konuştu. Kim, dağıtık defter teknolojisinin (DLT) potansiyelinin çok büyük olduğunu ve bankaların bu gibi yenilikçi teknolojilere ayak uydurması gerektiğini dile getirdi.
Kim toplantıda, refahı arttırırken yoksullukla da mücadele etmenin gerekliliğine değindi ve yolsuzluğun sonsuza dek bitmesi için teknoloji dünyasında insanlığa yardımcı olabilecek yeniliğin olduğunu ifade etti ve şu sözleri ekledi:
Kripto paralardan konuşuyoruz ve dağıtık defter teknolojisinin çok büyük bir potansiyeli olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca Blockchain teknolojisi ile aramızda bir bağ yaratan ilk Blockchain sözleşmesini de Ağustos ayında yayımladık.
Kim, Blockchain teknolojisinin gruptaki evrak işlerini ve maliyetleri azalttığını ve bunun “ileride son derece yararlı” olacağını da sözlerine ekledi.
Ayrıca Jim Yong Kim, Dünya Bankası’nın hedefinin 2020 yılına kadar finansal hizmetlere erişim sağlamak olduğunu ifade etti. Ancak Kim’e göre bu hedef teknoloji dünyasıyla daha yakın bağlar kurmadan gerçekleşmeyecek.
Bunların yanında geçtiğimiz günlerde çıkan haberlere göre Dünya Bankası ve Avustralya Devlet Bankası sadece Blockchain üzerinden bir devlet tahvili yayınladı. İki büyük banka arasındaki anlaşmanın 28 Ağustos’ta gerçekleştiği ve 73,16 milyon dolarlık bir anlaşma olduğu bildirildi.
Öte yandan Blockchain platformunun olumlu sonuçlarının görülmesini takiben Dünya Bankası’nda mali işlerden sorumlu Arunma Oteh, bankanın “gelişmekte olan teknolojileri kullanarak sermaye piyasalarını daha güvenli ve verimli hale getirmenin yolarını aramaya devam edeceğini” belirtti.
IMF’in toplantısında Blockchain teknolojisine övgüler yağdıran Kim, geçtiğimiz yılın Ekim ayında CNBC’de, kripto paralara değinerek Bitcoin gibi Blockchain türevlerinin risklerinden bahsetmişti. Kim, “Blockchain teknolojisi herkesin heyecan duyduğu bir şey. Ancak Bitcoin’in Blockchain teknolojisini kullanan bir para birimi olduğunu unutmamak gerek.” yorumunu yapmıştı.