Blockchain her türlü dijital şifrelemenin arkasıdaki yapı taşıdır. Kripto para uzmanları dijital para birimlerinin bu kadar yaygınlaşması ve popülerleşmesinin ardındaki ana sebeplerinden biri olarak Blockchain teknolojisini işaret ediyor. Ve bu konuda oldukça haklılar, Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Ripple ve daha birçoğuna değer katan şey Blockchain teknolojisi!
Blockchain nasıl çalışır?
Özünde Blockchain belirli bir süre içerisinde tutulan kayıt ve girdilerin tutulduğu merkezi olmayan bir veritabanıdır. Bu işlem kayıtları herkese açıktır ve istenilen bir zamanda kontrol edilerek verilerin doğruluğu teyit edilebilir. Ayrıca sürekli P2P ağı ile güncellenir.
Yeni bir işlem yapıldığında işlem kayıdını tutanlar, ki bunlar madenciler olarak bilinir, bu isteği kontrol eder ve çözmenin en etkili yolunu hesaplarlar. İşlem doğrulandıktan sonra zincire bir blok olarak eklenir. Daha sonra tüm madenciler işlemlerde bir tutarsızlık olup olmadığını kontrol etmek için kayıt defterlerini güncellerler.
Blockchain’nin ana avantajı dinamik bir veritabanı sistemi olmasıdır. Potansiyel olarak yüzbinlerce madencinin kayıt tutmasına izin verir fakat bunların arasından en verimli girdiyi veri tabanına ekler. İşlem doğrulandıktan sonra kimse kayıtları değiştiremez.
Blokların doğruluğu madenciler tarafından sürekli güncellenerek kontrol edildiğinde siber saldırılar yoluyla sistemi etkilemek imkansızdır. Kayıtları değiştirmek için madenciler işbirliği yapamaz. Herhangi bir hile durumunda sorumlular sistemden uzaklaştırılır.
Blockchain Teknolojisinin Kullanımı
Bir çok kişi Bitcoinin aşırı bir şekilde gerçek fiyatından daha fazla değerlendiğini iddia ediyor ve mevcut fiyatların kripto para birimlerinin gerçek değerlerini yansıtmadığını savunuyorlar. Ancak böyle bir durumda bile kripto paralara şüphe ile yaklaşanlar Blockchain teknolojisine deyim yerindeyse dört elle sarılmayı tercih ediyorlar. Hatta bazı teknoloji şirketleri kendi ihtiyaçları için Blockchain teknolojisine yatırım yapmaya başladı. Şu an kendi blockchain ağını geliştirmeye çalışan iki önemli aktör var; IBM ve Samsung.
Google ve Goldman Sachs P2P ağının dünya genelindeki işlemlerinde kullanılması için yatırım yapan iki önemli şirket.
Microsoft insanların kimliğini ve çevrimiçi bilgilerini yönetirken karşılaştığı bazı sorunlarını çözmesini sağlayacak Blockchain tabanlı bir proje üzerinde çalışıyor.
Lojistikte Blockchain’in Uygulama Alanları
Teknolojik envanterlerin takibi ve tedarik zincirinin oluşturulması için Blockchain teknolojisi çok fazla potansiyele sahiptir. Tüketiciler sipariş verdikleri ürünün nereden geldiğini bilmiyor, aracılar ve onların karmakarışık süreçleri ile karşı karşıya kalıyorlar.
Blockchain teknolojisi satın alma süreçlerini yöneten akıllı sözleşmelere izin verir ve böylelikle işlem süresi kısalır ve maliyetleri düşürerek tedarik zincirini geliştirir.
Lojistik ile uğraşan on şirketten altısı şu anda teknolojiyi işletmelerinin faydasına nasıl kullanabilecekleri üzerine çalışmalar yaptıkları tahmin edilmektedir. Örneğin Wal-Mart tedarik zincirini geliştirmek amacıyla IBM ile çalımalar yürütmüştü.