Bitcoin‘in (BTC) 2017 yılındaki fiyat rekorundan sonra ağda bir takım gecikmeler ve tıkanmalar görülmeye başlamıştı. Elizabeth Stark önderliğindeki bir grup geliştirici de bu tıkanmalara çare olması için Lightning Network‘ü geliştirmeye başladı. LN, kısa sürede büyük bir hızla büyüdü ve şu an binlerce BTC ağda kilit altında tutuluyor. Önde gelen kripto para borsalarının da LN kullanmaya başlaması, kesinlikle bu adaptasyonun ciddi bir şekilde hız kazanmasına yardımcı oldu.
[1/6] Lightning Network (Part 6) – Over 60,000 Non-Cooperative Channel Closures
In this report, which focuses on blockchain data, we discover that non-cooperative channel closures are relatively common and that lightning usage is higher than we expectedhttps://t.co/nhhsgMZ5lZ pic.twitter.com/Zsse7aJ2lk
— BitMEX Research (@BitMEXResearch) January 13, 2020
Lightning Network Hayati Bir Öneme Sahip
BitMEX de geçtiğimiz aylarda LN tabanlı ödemelere geçiş yaptı ve görünüşe göre borsa bundan fayda sağlamaya başladı. BitMEX Research tarafından ve yukarıdaki tweet içerisinde detayları paylaşılan bir habere göre, Lightning Network beklenilenden çok daha hızlı büyüdü. Araştırma sonucuna göre Bitcoin gibi büyük bir ağda bile 50 işlemin en az 6 tanesinin LN ile yapılabildiği ve ağdaki yükün hafifletilebildiği görülüyor.
Bu da büyük çaplı herhangi bir blockchain ağı için ikinci katman çözümlerinin aslında hayati bir öneme sahip olduğunu göstermekte. Bitcoin işlem hacminin bu yazıda da belirtildiği gibi kısa sürede iki kat artması, LN gibi çözümler olmasaydı ağa ciddi bir yük bindirebilirdi.