Bitcoin‘in (BTC) ortaya çıkışından bu yana kripto savunucuları “dolarizasyon” terimiyle ABD dolarının küresel rezerv para birimi rolünden uzaklaşma çabalarını tanımlamakta ısrarcı oldular. Geçen yıl ABD’de birçok yerel banka iflas bayrağı çekti ve federal borç rekor 34 trilyon dolara ulaştı. Ancak veriler, ABD dolarının uluslararası işlemlerde hala en çok tercih edilen ulusal para birimi olduğunu, küresel talebin ABD devlet tahvilleri için istikrarlı kalmaya devam ettiğini gösteriyor.
“Dolarizasyon” Beklentisine Rağmen ABD Doları Hakimiyetini Koruyor
Credit Agricole‘un G10 FX strateji ekibi pazartesi günü müşterilere gönderdiği bir notta, “ABD dolarının uluslararası SWIFT işlemlerindeki payı 2023’te son on yılın en yüksek seviyesine ulaşarak arttı. Buna karşılık, Euro’nun payı çakıldı ve Japon yeni ve İngiliz sterlininin payı ılımlı kaldı” dedi. Valentin Marinov liderliğindeki G10 FX analistleri ayrıca “Uluslararası ödemelerde ve işlemlerde tercih edilen ulusal para birimi olarak ABD dolarının giderek artan önemi, küresel resmi ve özel yatırımcıların para birimini satın almasının başka bir nedeni oldu. Bunun sonucunda da dolarizasyon yönündeki herhangi bir baskı daha da yavaşlayabilir” eklemesini yaptı.
G10 FX strateji ekibine göre ABD doları stresli dönemlerde muhtemelen tercih edilen para birimi veya güvenli liman olmaya devam edecek ve bu da diğer varlıklardan, özellikle Bitcoin ve hisse senetlerinden para çıkışına neden olacak.
Yatırımcı notunda Uluslararası Para Fonu‘nun (IMF) verilerine göre ABD dolarının dünya genelindeki merkez bankaları tarafından tutulan döviz rezervlerindeki payının 2023’te önceki üç yılla aynı seviyede olan yüzde 59 olarak kaldığı belirtildi. Euro‘nun payı ise 2017’den bu yana ikinci en düşük seviyeye geriledi. Ayrıca ABD devlet tahvillerine yönelik yabancı yatırımlardaki eğilimlerle ilgili olarak, Çin, Hong Kong ve Japonya’nın 2023’teki düşüşünü, diğer Asya’da olmayan ülkelerin bu düşüşü telafi ettiğini, böylece küresel toplamın istikrarlı kaldığı belirtildi.
Credit Agricole, “ABD dolarının agresif bir şekilde çözüldüğü ve hakimiyetini kaybettiğine dair beklentilerin oldukça erken olduğunu düşünmeye devam ediyoruz. Gerçekten de, Çin ve Hong Kong’un (ve daha az derecede Japonya’nın) ABD devlet tahvili varlıkları 2023 boyunca düşüş eğiliminde olmasına rağmen, geri kalan dünyadan gelen ABD devlet tahvili talebi oldukça iyiydi. Ayrıca, Çin gibi yabancı yatırımcıların varlıkları için birer gösterge olarak görülen İrlanda ve Belçika’nın ABD devlet tahvili varlıklarının oldukça iyi olduğunu vurgulamakta fayda var.” notunu düştü.
Dolarizasyon Anlatısındaki Çin Etkisi
Öte yandanCredit Agricole’a göre Çin’in Ekim ayında sahip olduğu ABD devlet tahvillerinin toplamı 769.6 milyar dolara ulaştı. Bu yılın on ayında 97.5 milyar dolarlık bir düşüş ve aylık bazda yedinci üst üste düşüşü işaret ediyor. Çin‘in ABD devlet tahvillerindeki düşüşün devam etmesi ise dolarizasyon hikayesini destekliyor.
Credit Agricole, Çin gibi bazı ülkelerin devlet tahvillerindeki payının azalıyor oluşunu ilgili döviz rezervlerinin düşüş ile ilişkilendiriyor. Çin gibi ülkeler uzun süredir ticaret fazlasından elde ettikleri rezervleri ABD devlet tahvillerine park etmiş durumda ve Amerikan tüketimini destekler durumda.