Bitcoin ve kripto paraların gelişmesi ve yaygın hale gelmesinin önünde 4 büyük düşman olduğunu görmekteyiz. Bu düşmanlar Bitcoin ekosisteminde büyük etkilere sahiptir ve sistemin gelişmesine engel teşkil etmektedirler. Aşağıda bu engellerden bahsetmeye çalışacağız.
1-Hükümetler: Hükümetlerin ve resmi kurumların verdiği kararlar birçok mal ve hizmet üzerinde çok etkilidir. Öyle ki, tek bir kararla piyasa alt üst olabilir veya tam tersi olarak borsa fırlayabilir. Geçtiğimiz haftalarda Çin’de alınan kararın Bitcoin fiyatı üzerindeki etkisini hep beraber gözlemledik. Bu karar Bitcoin’i %30 değer kaybına uğratmış, aynı zamanda da güven kaybına yol açmıştı. Diğer açıdan bakıldığında ise; ironik olarak bu büyük düşmanın, aynı zamanda Bitcoin’in en büyük dostu olduğunu da belirtmeliyiz; olumsuz gelişmelerin yaşanması gibi olumlu gelişmeler de yaşanabilir. Örneğin, Bitcoin ile ilgili devletin resmi bir kurumu olumlu bir adım attığında, bunun kripto para dünyasında anında olumlu karşılığını olacaktır. Sonuç olarak, hükümetlerin ve resmi kurumların aldıkları kararların her zaman Bitcoin dünyasında yankı bulacağını söylemek yanlış olmayacaktır.
2-Güvenlik: İkinci etken olan güvenlik konusu, gerçekten Bitcoin’in baş belasıdır. Exchange sitesindeki hesabınızın çalınması ve online cüzdanınızın ele geçirilmesi, kişisel dijital cüzdanlarınızdaki Bitcoin’lerin çalınması ya da Bitcoin sistemindeki açıkların bulunması gibi güvenlik sorunları sıklıkla duyduğumuz, Bitcoin kullanıcılarını tedirgin eden güvenlik problemleridir. Bu tür hırsızlık girişimlerinden Bitcoin büyük yaralar alır ve ekosistem etkilenir. Hatırlanacağı gibi, Mtgox’un 600.000 Bitcoin’i çalınmış ve şirket iflasa sürüklenmişti. Bu olay kripto para dünyasında büyük yankı uyandırdı ve sonucunda Bitcoin fiyatı üzerindeki olumsuz etkisi aylarca sürdü. Kısaca, güvenliğin sağlanamaması veya güvenlik problemlerinin, ekosistemi negatif yönde etkilediği sonucuna ulaşabiliriz.
3-Bilinirlik: Diğer olumsuz etmen; Bitcoin’in çok fazla yaygın olmaması ve bilinirliğin az olmasıdır. Bitcoin şuan dünya çapında diğer ödeme sistemleri ve yatırım araçları ile kıyaslandığında küçük bir kitle tarafından biliniyor ve kullanılıyor. Eğer kripto paralarla ilgili bilinirlik belirli bir seviyede ve sürekli olarak artan bir ivmede devam etmez ise, sistem yeterli kullanıcının olmamasından kaynaklı kendi içerisine çökerek yok olabilir. Özetle, kripto paraların gelişmesi için bilinirliğinin artması, yaygın hale gelmesi ve tanıtılması çok önemlidir.
4-Rivayetler ve Söylentiler: Bitcoin ile ilgili birçok gerçek dışı haberin medyada yer aldığını sürekli gözlemliyoruz. Çoğu haberin doğru olmamasına rağmen büyük yankı bulması ve sistemi olumsuz yönde etkilemesi kripto para dünyası için bir handikaptır. Doğruluğu kesin olmayan haber ve söylentilerin oluşmasının kaynağı olarak da, henüz ülkeler bazında yeterli otoritelerin oluşmamasını gösterebiliriz.
Sonuç olarak, bahsedilen 4 başlığın Bitcoin ekosistemi için hayati önem taşıdığını biliyoruz. En azından bu tehlikelerin farkındalığını yaratmak ve farkında olmak çözüm için ilk adım olabilir.
Bu sorunların hiçbirisini aşılamayacak büyüklükte olduğunu düşünmüyorum. Zamanla devletler kendi üzerine düşeni yapacaktır. Kripto yazılımcıları güvenlik sorunları üzerinde çok ciddi çalışmalar yapıyor zaten. Geriye kalan tek sorun bilinirlik. Bunu sorun olarak bile görmeye gerek yok 🙂 Sadece zaman meselesi… Bir şey ne kadar az biliniyorsa üzerinde o kadar çok spekülasyon yapılır. Bİlinirlik artınca 4 numara da gider. Sorun kalmadı 🙂
Bizde öyle olacağını umuyoruz, en azından bir farkındalık yaratmak istedik, değerli katkılarınız için çok teşekkürler.