Bitcoin‘de (BTC) dördüncü yarılanma tamamlandı ve işler giderek değişiyor olabilir. Türev borsalara gerçekleşen coin aktarım işlemleri takip edildiğinde bu sonuç ortaya çıkıyor olabilir. CryptoQuant tarafından sağlanan veriler göz önüne alındığında, türev borsalara aktarılan BTC sayısında önemli bir artış yaşandığı görülüyordu. Bu işlemlerin başında ise balinaların olduğu anlaşılıyordu. Geçmişe bakıldığında bu durum, balinaların long Bitcoin pozisyonları açmaya hazır oldukları şeklinde yorumlanabilir.
Bitcoin’de Balina Hareketliliği Başlıyor Mu?
Onchain analist Datascope balinaların yaptığı işlemler hakkında bir yorumda bulundu. CryptoQuant verilerine yönelik düşüncelerini açıkça belirten Datascope şu yorumu yaptı:
Bitcoin’in borsalardan türev borsalara transfer oranlarındaki artış önemli bir gösterge olarak kabul ediliyor. Son veriler, bu tür transferlerin Bitcoin fiyatlarının yükselmesinde önemli bir faktör olduğunu gösteriyor.
Yazım saati itibariyle Bitcoin 64.656 dolar seviyesinde işlem görüyordu. Bu durum yarılama sonarsında sahip olduğu fiyattan BTC’nin bir miktar yükseldiği şeklinde yorumlanabilir. Ancak, elde edilen verilere göre süreç yukarı yönlü bir hareket sonucu değişebilir. Likidasyon seviyeleri bu öngörüye destek oluyormuş gibi görünüyor.
Var olan Likidasyon seviyeleri, bir kripto parada likidasyonların gerçekleşebileceği tahmini fiyat seviyelerini yansıtmaktadır. Likidasyonu kısaca özetlemek gerekirse, bir borsa tarafından herhangi bir yatırımcının pozisyonununun zorla kapanmasıyla gerçekleşen olaydır.
Buna sebep olarak ise yetersiz marj bakiyeleri ya da ters yönde giden yüksek kaldıraçlı işlemler gösterilebilir.
Yazım saati itibariyle Bitcoin’de, 65.434 dolar ile 67.269 dolar bölgesi arasında bir likidite bölgesi bulunuyordu ve bu da Bitcoin fiyatında kısa vadeli bir süreçte bu seviyelerin hedeflenebileceği şeklinde yorumlanabilir.
Dikkat çeken bir bir diğer nokta ise 64.000 doların altına inilmesinin ardından agresif alımların gerçekleşmiş olması oldu. Alım baskısının artması durumunda, düşük kaldıraçlı long yönlü vadeli işlemler yakında güzel sonuçlar getirebilir ki bu ihtimal dahilindeki bir durum olarak dikkat çekiyor.
Ayılar başlarına geleceklerden kurtulamayacak
Son olarak, Kümülatif Likidasyon Seviyeleri Deltasına (CLLD) bakıldığında gösterge farklı noktaları işaret ediyordu. Yazım saati itibariyle CLLD pozitif bir görünüme sahipti. CLLD’nin negatif görünümü ise daha fazla short likidasyona işaret edebilmektedir.
Aksine, pozitif bir görünüm daha büyük long likidasyonlar olduğu şeklinde yorumlanabilir. Bir diğer yandan göstergenin fiyat üzerinde de etkileri olduğu görülmektedir.
Yukarıdaki göstergelere bakıldığında, CLLD’nin düşüş eğilimine sahip olduğu görüşü ortaya çıkabilir. Ancak, balinaların var olan mevcut likiditeyi göz önünde bulundurarak yeni emirler oluşturması sinyalin tersine dönmesine sebep olabilir.
Bu durumda, fiyat düşüşü tetiklenebilir ve bazı stoploss’ları beraberinde getirebilir. Yine de, likidasyonların tamamı olasa bile bir kısmının gerçekleşmesi sonrası fiyat yeniden yükselişe geçebilir.
Tüm bunların yaşanması durumunda Bitcoin fiyatı yükselebilir ve orta vadede 75.000 dolara ulaşması ihtimal dahilinde olabilir. Ancak kısa vadede BTC, asıl fiyat yükselişi başlamadan önce 63.000 doların altına düşebilir ve büyük likidasyonları beraberinde getirebilir.