Goldman Sachs kıdemli başkanı Lloyd Blankfein’ın 25 Ocak’ta CNBC’nin Squawk Box programında yaptığı açıklamalar dikkatimi çekti. Aslında Blankfein’in açıklamalarını birçok kez farklı kişilerden duyduk ama açıklamalar içinde dikkatimi çeken nokta kıdemli yöneticinin, BTC tarafından sağlanan temel özgürlüklerin çoğunun dizginlenmesi gerektiğini ve böylece Bitcoin’in yasalara uygun hale gelebileceğini ifade ettiği sözler oldu.
Bitcoin’in düzenlenmesi ve yasalara uygun hale gelmesi kullanımın artması açısından önemli bir nokta olabilir. Ancak Bitcoin’in mevcut finansal sistemde değişiklikler yapmak, finansal özgürlüğü bireylere vermek ve belki de yasaları yeni teknolojik düzenle uyumlu hale getirmek gibi içsel amaçlarının olduğunu belirtmem gerekiyor. Yani aslında biraz kaba bir tabir olsa da günümüz ve özellikle gelecek finansal ekosistem düşünüldüğünde “Bitcoin yasalara değil de yasalar Bitcoin’e uymak zorunda kalacak” gibi düşünüyorum.
Terörizm Finansmanı ve Bitcoin
Goldman Sachs kıdemli başkanı Bitcoin (BTC) ile ilgili yaptığı açıklamalarda, artık sıklıkla duyduğumuz terörizm finansmanında BTC’nin kullanılması konusuna değindi. Bitcoin’in anonim yapısının onu yasadışı finansman için mükemmel hale getirdiğini iddia eden Blankfein, “Kuzey Korelilere, El Kaide’ye veya devrimci muhafızlara ödeme yapıp yapmadığınızı bilmiyorsunuz.” sözlerini kullandı.
Blankfein’in bakış açısı ile nakit ödemelere ve geleneksel finansal sistemde yapılan işlemlerin ne kadar güvenli olduğunu ve gerçekten kimlere ödeme yapıldığını ya da kimler aracılığı ile ödeme yapıldığını bilip bilmediğimizi sorgulamak isterim.
Öncelikle nakit olarak sistemde dolaşan paranın takibinin Bitcoin’den çok daha zor olduğu ve birkaç kez el değiştirmesinin ardından takibinin neredeyse imkansız olduğu bir gerçek. Ayrıca Bitcoin’den önce yani sadece 13 yıl önce de tüm dünyada terör faaliyetleri vardı ve bu faaliyetlerin finansmanı nakit olarak ya da farklı yollarla sağlanıyordu. Dolayısıyla terörizm finansmanı kavramı hayatımıza Bitcoin ile birlikte girmedi.
Bitcoin’in kullandığı Blockchain teknolojisi sayesinde aslında tüm işlemler şeffaf olarak herkes tarafından görülebiliyor ve takip edilebiliyor. Sistemde kayıtlı işlemleri takip eden herkes ilk Bitcoin işlemine kadar geriye gidebilir. Bunu mevcut geleneksel sistemlerde yapabilir miyiz? Ya da mevcut geleneksel sistemler tüm finansal işlemleri halka açacak kadar cesur mudur? Sanmıyorum…
Dolayısıyla, evet Bitcoin kötü amaçla yürütülen faaliyetlerde kullanılıyor olabilir ama nakit, altın, gümüş, hisseler ve daha birçok geleneksel finansal aracın kullanıldığından fazla değil. Çünkü gerçekten kafayı takan ve incelemeyi sonuna kadar götürmek isteyen kişi Blockchain’in şeffaflığı sayesinde bütün işlemlere ulaşabilir. Nakit kullanımında ise bunu yapmak çok zor.
Bitcoin’i Yasalara Uygun Hale Getirmek
Blankfein’in açıklamalarında dikkatimi çeken bir başka nokta ise en başta da belirttiğim gibi Bitcoin’in temel olarak özgürlük sağlayan özelliklerinin ortadan kaldırılması ile yasalara uyumlu hale gelebileceğini dile getirmesi oldu. Buna ek olarak kıdemli yönetici, Bitcoin’in bu özelliklerinin ortadan kalkması halinde hala insanların Bitcoin’i tercih edip etmeyeceğinin de bir muamma olduğunu ifade ediyor.
Bitcoin, kişiden kişiye işlemlere izin veren, üçüncü tarafları ortadan çıkararak finansal özgürlüğün bireylerde kalmasını sağlayan, şeffaf Blockchain teknolojisini kullanan ve bunları kişilerin kimlik bilgilerine ihtiyaç olmadan yapabilen bir sistem. Ama bu noktada asıl önemli olan şeffaf olması. Yani her ne kadar işlemleri alfanümerik cüzdanlar gerçekleştiriyor olsa da geleneksel sistemlerin asla sağlamayacağı bir sistemi sağlıyor Bitcoin: Şeffaflık. Hem de herkese karşı şeffaflık.
Bu sebeplerle Bitcoin’in temel özgürlükçü özelliklerinin ortadan kaldırılması demek kripto para biriminin geleneksel sisteme mahkum edilmesi demek. Ve evet, bu özellikler ortadan kaldırılırsa Bitcoin’in kullanılıp kullanılmayacağı bir muamma olur. Çünkü zaten bahsi geçen özellikler olmadan finansal sistemde kullanılan araçlar var ve artık insanlar bu araçlardan kaçıyor.
Teknoloji Bilmeyen Bitcoin Kullanamaz Mı?
Blankfein açıklamalarında son olarak teknoloji okur yazarlığı ileri düzeyde olmayan kişilerin Bitcoin ya da kripto para birimlerini kullanamayacağını ifade ediyor. Bu düşünce bundan yalnızca 6-7 yıl önce Facebook, Instagram ve hatta TikTok gibi sosyal medya uygulamaları için de dile getiriliyordu. “Benim annem Facebook kullanamaz, Dede sen ne anlarsın Instagram’dan ya da TikTok sadece montaj bilen kişiler içindir” gibi söylemler çok geride kaldı. Artık annelerimiz birer sosyal medya fenomenine, dedelerimiz Instagram takipçilerimize dönüştü.
Dolayısıyla teknolojiyi öğrenmek artık eskisi kadar zor değil. Bu sebeple Bitcoin’in kullanımı ya da kripto paralarla alışveriş yapmak da düşünüldüğü kadar zor değil. Bu konuyu “Anneme Bitcoin’i Nasıl Anlatırım” yazımda detaylı olarak anlatmıştım ama burada bir kez daha değinmek isterim: Bitcoin’i ve kripto para birimlerini karmaşık hale getirmeden, günlük hayattan örneklerle ve en kolay adımlarla anlattığımız takdirde herkes Bitcoin’in ne olduğunu/ne olmadığını anlayabilir ve Bitcoin’i kullanabilir.
Yani, Bitcoin’in terörizm finansmanında kullanılan tek varlık olması ya da çoğunluğunun kripto paralarla gerçekleşiyor olması, Bitcoin’in yasalara uygun hale gelmek için Bitcoin olmaktan çıkması ve bilgisayar mühendisi ya da yazılım mühendisi olmayan kişilerin Bitcoin’den anlamaması gibi düşüncelere kesinlikle katılmıyorum.
Doğru kullanım alanları değerlendirildiğinde, Bitcoin’in gerçekten ne olduğu ve belki de daha önemlisi ne olmadığı anlaşıldığında ve BTC kolay para kazanma yolu olarak görülmekten çıktığında Bitcoin’in neler yapabileceğinin çok daha net anlaşılabileceğini ve bu gibi açıklamaların azalacağını düşünüyorum.