Dünyadaki çoğu ülke Bitcoin’i düzenlemek için çaba harcıyor. Bolivya, Mısır ve Suudi Arabistan gibi bazı ülkeler tamamen yasaklamaya dahi çalışıyor. Ancak düzenleyicilerin ne dediği çok da önemli değil. Bitcoin’in yasaklanamamasının beş sebebi var:
Yasalar Bit’lere ve Bite’lara Karşı Yazılamaz
Bitcoin topluluğunda sık sık duyduğumuz bir söz var:
Ülkenizi Bitcoin’den uzaklaştırabilirsiniz ancak Bitcoin’i ülkenizden uzaklaştıramazsınız.
Peki, neden? Çünkü insanların hazırladığı öznel hukuk sisteminden çok daha üstün bir protokole karşı yasalar hazırlamak neredeyse imkansız. Hükümetler Bitcoin’i yasaklayabilir. Ancak halk Bitcoin’i kullanmaya devam edebilir.
Azte.co’nun kurucusu Akin Fernandez kaleme aldığı bir makalede, düzenleyicilerin düzenleme gerektirmeyen bir yazılım protokolü üzerinde yasaları uygulamaya çalışarak çok acele ettiklerini ifade ediyor. Makaleye göre Bitcoin’in WhatsApp’tan hiçbir farklı yok. Çünkü sonuç itibariyle her ikisi de veri ileten platformlar…
Bitcoin protokolü gereği zaten iki taraf içinde bağlayıcılık sözüyle transfer işlemlerini gerçekleştirdiği için aslında özünde kanuna ve sözleşmeye uymayı garanti altına alıyor. Ayrıca bir milyardan fazla kullanıcıya sahip WhatsApp için herhangi bir yasaya ihtiyaç duyulmuyor ya da bu konuda herhangi bir çalışma yapılmıyor.
Öte yandan Fernandez’e göre, eğer Amerika Bitcoin için düzenlemeler getirmek isterse yeniden yasa yazmak zorunda. Çünkü mevcut yasalar hiçbir şekilde Bitcoin’e uyarlanamaz. Bunun yanında asıl üzücü olan, devletlerin anlamadıkları bir şeyi düzenlemeye çalışıyor olmaları… Bit’lerin ve Bite’ların aleyhine düzenlemeler yapamazsınız…
Açık Kaynaklı Dağıtık Yazılımı Yasaklayamazsınız
İnternet kısmen sansürlenebilir, siteler yasaklanabilir ve diktatörlükle yönetilen ülkelerde internet erişimi herkes için engellenebilir. Bunun nedeni, internetin hükümetin kontrol edebileceği merkezi sunuculara dayanmasıdır.
Bunun yanında Bitcoin yasaklanamaz. Çünkü node’lar merkezsizleştirmeye dayanır. Ayrıca Bitcoin’in açık kaynaklı ve dağıtık yazılımı artık tüm dünyaya yayıldı ve dolayısıyla fişinin çekilmesi neredeyse imkansız hale geldi.
Bitcoin’in internete dayandığı ve internet üzerinden çalıştığı bir gerçek. Ancak yazılımın açık kaynak kodlu olması onu bir seviye yukarıya taşıyor. Örneğin, Çin’de hükümet sürekli Bitcoin’i yasaklamaya yönelik adımlar atıyor. Ama Bitcoin Çin’de hala yaygın bir şekilde kullanılıyor…
Bitcoin Uydular Aracılığıyla Çalışabilir
Blockstream adlı bir şirket, Bitcoin’i sürekli tüm dünyada kullanılabilir hale getirmek için uydulardan faydalanmayı amaçladığını açıkladı. Eğer bu gerçekleşirse hızlı internete sahip olmayan yerlerde de Bitcoin ağına erişim sağlanabilecek.
Ayrıca iletişim teknolojileri tasarlayan ve geliştiren GoTenna adlı bir şirket de Bitcoin’in uydular üzerinden çalışabilmesine imkan tanıyacak bir teknoloji üzerinde çalıştıklarını açıkladı.
SMS Yoluyla Bitcoin Gönderebilirsiniz
Uyduların ve yüksek hızlı internetlerin yanı sıra Bitcoin’i akıllı telefon bile gerektirmeyen SMS aracılığıyla göndermeniz de mümkün.
Bitcoin’lerin SMS ile gönderimi özellikle ekonomisi kötü olan ülkelerde oldukça popüler…
Bütün Enerjiyi Kesemezsiniz
Eğer hükümetler hiçbir adımlarının Bitcoin’i engelleme konusunda işe yaramadığını düşünürlerse tüm ülkenin elektriğini kesebilirler. Ancak o zaman da muhtemelen ülke orta çağa geri döner. Yani bunun gerçekleşebilme olasılığı sıfırdır.
Tüm bu nedenlere baktığımız zaman Bitcoin’in emin adımlarla yoluna devam ettiğini rahatlıkla dile getirebiliriz…
Kaynak: Bitcoinist