Bitcoin internetin gelişiminde sonra hayat buldu kuşkusuz. O çıkıncaya kadar internet belli bir aşamaya ulaşmıştı. Ancak Bitcoin’in ortaya çıkışından sonra benimsenmesiyle internetin benimsenmesi ya da kullanımı arasında bir paralellik ortaya çıktı. Açıkçası bu paralellik herkesi şaşırtıyor. Bu iki teknolojinin yaygınlaşma sürecinde bazı temel noktalara değinmek istedim.
Bitcoin Benimsendikçe İnternetin de Kullanımı Arttı
Eğer Bitcoin’iniz varsa İnternet olmadan zaten onu elde etmeniz zor olurdu. İnternetin ve Bitcoin’in ilk olarak yeniliğe açık olan kişiler tarafından benimsendiğini belirtelim. İnternet özellikle akademik çevrelerde ve hükümet projelerinde yer bulmuşken, Bitcoin ise teknoloji meraklıları ve kriptografi uzmanları tarafından keşfedildi ve kullanıldı.
Bugün Kashif Raza’nın paylaştığı grafiğin yorumunu yaparken ister istemez ağ etkisine de değinmek gerekecek. Kuşkusuz her iki teknolojinin benimsenmesi de ağ etkisi ile hızlandı. İnternet daha fazla insan tarafından kullanıldıkça, daha fazla içerik ve hizmet sunuldu ve bu da daha fazla insanın internete katılmasını teşvik etti. Benzer şekilde, Bitcoin ağı da büyüdükçe, daha fazla insan ve işletme Bitcoin’i kullanmaya başladı. İşite bu durum Bitcoin ağının güvenilirliğini ve değerini artırdı.
Artışın Paralellik Göstermesinin Nedenleri
Grafikte ikisinin de artış göstermesinin bir diğer nedeni kullanım alanlarıyla ilgili. Buna göre internet başlangıçta bilgi paylaşımı ve e-posta gibi temel işlevlerle sınırlıydı. Hatırlarsınız belki de o ilk günleri Bağlanmak bile ne kadar süre alıyordu. Ancak sonrasında kullanım alanı o kadar değişti ki, zamanla e-ticaret, sosyal medya, eğlence ve daha birçok alanda kullanılmaya başlandı.
Bitcoin de ilk yıllarında sadece dijital bir ödeme yöntemi olarak görülürken, günümüzde artık bir yatırım aracı olarak görülüyor. Diğer taraftan bir değer saklama aracı ve merkezi olmayan finans (DeFi) uygulamaları gibi çeşitli alanlarda da kullanılıyor.
Toplumsal ve Ekonomik Dönüşüm
İnternet ve Bitcoin’in yaygınlaşmasıyla birlikte her iki teknolojinin de düzenleyici çerçevesinin zamanla şekillendiğini gördük. İnternetin başlangıcında, birçok ülkede yasal düzenlemeler eksikti, ancak zamanla güvenlik, gizlilik ve telif hakları gibi konular ele alındı. Bitcoin için de benzer bir süreç yaşanıyor. Halen daha yasal olarak eksiklikler var. Daha yeni yeni konunun yasası oluşmaya başladı. Ülkemizde konu bilindiği üzere daha yeni TBMM’nin gündemine geldi.
Son olarak grafiğin çizgilerini haklı çıkaran bir neden daha var ki, o da internetin yaygınlaşmasının, toplumsal ve ekonomik yapıda köklü değişikliklere yol açtığı. İnternet ile artık küresel bir köy haline geldi dünya. Bir dönüşüm gerçekleşti.
Benzer şekilde Bitcoin ve Blockchain teknolojisi de finansal sistemleri, ticaret yöntemlerini ve hatta bazı iş modellerini dönüştürttü. Özellikle finansal erişim ve özgürlük konularında Bitcoin’in potansiyel etkisinin büyük olduğu görülüyor.