Bitcoin‘in (BTC) 3.700 dolara düştükten sonra kısa sürede 10.000 dolara yükselmesi ve ONS Altının son yılların rekorunu kırması, birçok uzman isme göre yaşanan makro-ekonomik kriz ve Koronavirüs salgını nedeniyle gerçekleşti. İngiltere merkezli bir araştırma firması ise yükselişin asıl sebebinin bu olmadığını ifade ettiği bir araştırma yayınladı.
University of Sussex Business School araştırmacıları, CryptoMarketRisk ile beraber yaptıkları araştırmada, Mart 2020 tarihinden bu yana yatırımcıların tam olarak hangi varlıkları güvenli liman olarak gördüklerini ortaya koydu. Analiz, altın vadeli işlem sözleşmelerinde ciddi bir satış yapıldığını, bakır hisselerinde tam anlamıyla pump ve dump gerçekleştirildiğini, Bitcoin türev borsalarında ise şüpheli işlemler yapıldığını ortaya çıkardı.
Bitcoin ve Altın Fiyatı Nasıl Arttı?
COMEX üzerindeki bazı işlemlerin ABD yasalarını bile ihlal edecek derecede manipülasyona yol açtığı da vurgulanıyor. Araştırmacılar hem altın hem de Bitcoin fiyatlarındaki yükselişin temel sebebinin makro-ekonomik durumdan ziyade manipülasyon olduğunu düşünüyorlar.
Özellikle kripto para piyasalarının ve Bitcoin türev borsalarının ABD’li regülatörlerin erişiminden uzak kaldığını belirten yetkililer, en riskli varlıklardan birisinin de bu olduğunu savunuyorlar. Buna rağmen Bitcoin’in benzer her durumda ciddi bir yükseliş elde etmesi, manipülasyonla açıklanamayabilir.
Bitcoin daha önce 2019 yılındaki ABD ve Çin arasındaki kriz ortamında da yükseliş elde etmişti. Buna rağmen aynı tarihlerde ve devamında piyasaya çok fazla USDT sürülmesi, Bitcoin fiyatındaki manipülasyon iddialarını artırmıştı.