İddialı bir hedef olan Bitcoin uyumlu mikro uyduların fırlatılması projesinde, yapılan yeni bir anlaşmayla ileriye dönük yeni bir adım atılmış oldu.
Bitcoin geliştiricisi Jeff Garzik öncülüğünde açılan Dunvegan Space Systems (Dunvegan Uzay Sistemleri) firması ile Deep Space Industries (DSI-Derin Uzay Endüstrileri) firması, Bitsat programı amacıyla 24 nano uydu yapımı için bir üretim anlaşması imzaladı. BitSat clusterları uzayda bitcoin nodları vazifesi görecek olup, planlanmış bir seri nano uydunun ilki olacaklar. Firmanın açıklamalarına göre, sonradan eklenecek BitSat’lar tanesi 1 milyon dolar karşılığında satın alınabilecek.
Nisan 2014’te yaptığımız haberde bu konunun ilk sinyallerini vermiştik. Son açıklamalara göre, planlamanın yavaş yavaş şekillendiği görülüyor.
Garzik’in Coindesk’e yaptığı açıklamada, projenin başlangıç aşamasının, gelecek yılın ilk çeyreğinden sonra olacağını söyleyerek, sonuç olarak amaçlarının, blockchainin kendi kendine yayılmasını sağlayabilecek kaynaklar yaratmak olduğunu belirtti.
Garzik şöyle devam etti:
“Uydu, blockchaini tamamen kendisi işleyebildiği zaman, veri göndermek için herhangi bir karasal istasyona güvenmek zorunda kalmayıp, kendi başına o değerlendirmeyi yapıp, karar verebilecek.”
İki firma arasındaki ortaklık Nisan ayında duyurulmuştu. An itibariyle, iki firma BitSat programı üzerinde işbirliğini duyurdu ancak fiyat ve nano uyduların fırlatılma tarihi ile ilgili detaylar konusunda sınırlı açıklamalar yapıldı.
Blokchain için Küp Uydular
BitSat programı tanıtım materyallerinde, küp uyduların uzay merkezli bulut bilişim için bir plaftorm olarak düşünüldüğü belirtiliyor.
“DSS, uzay aracının yapımı, fırlatılması ve 5 yıl kullanım ömrü süresi boyunca olacak tüm görev ve işlemlerini yönetiyor.” diyen Garzik “Böylece küp uydu faktörü sayesinde, geleneksel uydulara göre maliyet büyük ölçüde azalıyor.” diye ekledi.
Bir açıklamada, DSI CEO’su Daniel Faber, şirket çıkarlarının Dunvegan ile oldukça uyumlu olduğunu söyleyerek;
“DSI’nın uzun vadede uzay kaynaklarından faydalanma hedefi biliniyor ve ilk adımlarımızdan biri olan çevik, düşük maliyetli uzay aracı geliştirilmesi, Dunvegan’ın ihtiyaçlarıyla oldukça benzerlik taşıyor” şeklindeki görüşlerini dile getirdi.
İlk yerleştirme aşamasında 4 uydu yörüngeye yerleştirilecek, ve geri kalanlar da zamanla yörüngeye dahil edilecekler. Garzik’in açıklamalarına göre, 24 uydu yerleştirildiği zaman, sistem ‘Sürekli Küresel Kapsama”yı sağlama yeteneğine kavuşmuş olacak.
BitSat programı hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Kaynak: Coindesk