Değerli arkadaşlarım burada yer alan bilgi, yorum ve değerlendirmeler Yatırım Danışmanlığı Kapsamında DEĞİLDİR. Yapmış olduğum analiz ve değerlendirmeler teknik verilere dayalı eğitim çalışmasıdır.(Analiz tarihi: 06.08.2018)
Hazırlamış olduğum grafikler GÜNLÜK bazlı olup ölçeği LOGARİTMİKTİR.(Her kırmızı veya yeşil bar bir günü temsil etmektedir.)
Bitcoin’ deki bahar havasının yerini kışa bıraktığı bir hafta geçirdik. Öyle ki hafta başında 8200$ seviyesinde bulunan BTC, hafta boyunca sürekli olarak devam eden satış baskısıyla haftayı 7020$ seviyesinden kapadı ve %14,4 değer kaybetmiş oldu. BTC’ nin bu hareketi ile birlikte altcoin tarafının da problemli günler yaşamaya devam ettiğini söyleyebiliriz. Şimdi hafta içerisine gelişen teknik olaylara göz atalım.
Bitcoin bir önceki haftanın son gününde FIBO2 0.5 (7874$) seviyesinden destek alıp yukarı hareket etmişti. Ancak bu haftanın başında gelen satış baskısıyla FIBO2 0.5 (7874$) seviyesinin direkt olarak aşağı kırıldığını ve günlük bar kapanışının L2 trendi üzerinde gerçekleştiğini görüyoruz. Satış baskısının devam etmesi ile birlikte L2 trendi aşağı yönlü olarak kırılmış ve fiyat FIBO2 0.382 (7381$) seviyesine ulaşmış. Dört gün boyunca FIBO2 0.382 (7381$) seviyesinin destek olarak çalıştığını görüyoruz. Ancak cumartesi günü gelen satış dalgası bu seviyenin de aşağı kırılmasına neden olmuş ve fiyat Pazar günü L1 trendine kadar geri çekilmiş. Bununla birlikte birinci grafikte belirttiğim B trendi de aşağı kırılmış. Fiyatın hafta boyunca düşmesi ile birlikte RSI tarafında da benzer düşüş gerçekleşmiş. Hacim tarafında ise yatay bir görünüm oluşmuş. Bu gelişmeler neticesinde esas değerlendirmemizi yapabiliriz.
Bitcoin bu haftaki performansıyla, 5750$ dibinden başladığı yukarı trendinde yakalamış olduğu %48’lik kar marjından sonra ciddi düzeltme hareketini yapmış oldu. Şahsen bu düzeltmenin sert gerçekleştiği kanaatindeyim. Peki bu sert düzeltme teknik görünümü nasıl etkiledi? Ayı piyasası kaldığı yerden devam mı edecek? Elimizdeki veriler doğrultusunda bu sorulara cevap arayalım. Mevcut durumda bu düşüşle birlikte fiyatın TOBO formasyonundaki boyun bölgesi olan C (6800$) trendine kadar gerilediğini ve ikinci grafikte belirttiğim L1 trendinin destek olarak çalışıyor olduğunu görüyoruz. Bu iki unsurun aşağı kırılmamasının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Eğer fiyat C (6800$) desteğinde tutunur ise yükseliş için onayını almış olacaktır. Bununla birlikte L1 trendinin aşağı kırılmaması da yukarı yönlü kanal hareketinin oluştuğunu bizlere gösterecektir. Bu koşullar içerisinde yukarı yönlü piyasada ilk direnç bölgemiz FIBO2 0.382 (7381$) seviyesi müteakibinde ise birinci grafikte belirttiğim B trendi olacaktır. Bu iki seviyenin üzerinde ise FIBO2 0.5 (7874$) direncini ve L1-L2 kanal hareketinden kaynaklı L2 trendini takip etmek uygun olacaktır. Olumsuz piyasada ise ilk destek bölgemiz C (6800$) trendi (ikinci grafiğe göre ise FIBO2 0.236 (6746$) seviyesi ) olacaktır. Bu seviyenin aşağı kırılmasıyla satış baskısının devam edeceğini değerlendiriyorum. Bu durumda destek olarak 6100$ ve 5750$ seviyeleri takibimizde olmalıdır. RSI tarafında ise düşüşün negatif uyumsuzluk oluşmadan gerçekleştiğini görüyoruz. Bu da bizlere tekniğin her zaman birçok alternatif ile oluştuğunu gösteriyor. Mevcut durum için RSI indikatörünün yönü yukarı çevirmesi bizlere olumlu sinyal verecektir. Şimdi WMA hareketli ortalamalarını değerlendirelim.
WMA tarafında maalesef durumun pek iç açıcı olduğunu söyleyemeyeceğim. Gelen satış dalgası fiyatı tüm hareketli ortalamaların altına çekmiş. Bununla birlikte WMA21 WMA200’ ü yukarı kırmışken yeniden aşağı kırmak için yönelmiş. Ayrıca uzun bir süredir fiyat WMA200’ün üzerine çıkamamıştı. Bu haftaki hareket neticesinde bu bölgede tutunamaması görünümü negatif yapmış. Görünümün yeniden pozitif olması için fiyatın öncelikli olarak WMA89 ve WMA50 üzerinde tutunması gerektiğini düşünüyorum. Bu durumda fiyat yeniden WMA21’ e yaklaşacak ve yeniden WMA200 bölgesine yükselmek için güç toplayacaktır.