Haftaya 4070$ (Bitfinex) seviyesinden başlayan Bitcoin, hafta kapanışını 4040$ seviyesinden yaparak değerini korudu. Hafta içerisinde piyasanın tamamında görülen dalgalanma kripto para yatırımcılarının endişelenmesine neden oldu. Ancak ardından gelen toparlanmayla yatırımcıların nefes aldığını söyleyebiliriz.
Önceki Haftanın Teknik Gelişmeleri
Bitcoin, L3 (3900$) seviyesinin üzerine geçiş yaptıktan sonra yukarı hareketini sürdürmüştü. Bu hafta başında da hareketin devam ettiğini görüyoruz. Perşembe gününe kadar süren yukarı hareket, perşembe günü gelen sert satışlarla son bulmuş. Perşembe gününden sonra nispeten yatay bantta toparlanma olduğunu söyleyebiliriz. Grafiğin hacim tarafındaki zayıf görünümün bu hafta da devam ettiğini görüyoruz. Bu gidişle, Bitcoin’in Mart ayı hacmi, aylık olarak en kötü hacim verilerinden birisi olacak gibi görünüyor.
Grafiğin kısa vade görünümünde; pazartesi günü barının fitil boylarının yukarı ve aşağı yönlü uzadığını görüyoruz. Anlaşılan o ki; boğalar ve ayılar arası bir mücadele olmuş. Pek iştahlı bir yükseliş olmasa da boğalar galip gelmiş. Boğaların bu zayıf hareketine karşılık ayıların atağı, perşembe günü barında net bir şekilde görülüyor. Her ne kadar tek barda 150$’lık bir değer kaybı oluşsa da hacimde çok ciddi bir artış oluşmamış.
Üstel hareketleri ortalamalarda (EMA); Bitcoin önceki hafta EMA100 direncine takılmıştı. Bu hafta salı günü, EMA100 üzerinde kapanış yapıldığını görüyoruz. Ancak EMA100 üzerine hacim desteği olmadan zayıf bir barla geçilmesi, hareketin sağlıklı olmadığını gösteriyor. Nitekim perşembe günü EMA100 yeniden aşağı kırılmış. Gelen satışların EMA21 de durduğunu söyleyebiliriz.
Teknik Grafiklere Dair Değerlendirmeler
Bitcoin, L3 (3900$) seviyesi üzerinde kalıcılığını bu hafta da sürdürmeyi başardı. Bunun orta vade için olumlu olduğunu söyleyebilirim. Uzun vade için önümüzde halen G (4450$) yatay direnci ve A düşen trendi bulunuyor.
Grafiklerdeki kısa vade görünümün negatife doğru yöneldiğini düşünüyorum. Bunun başlıca sebeplerinden biri yukarı hareketin hacim ile desteklenmemesidir. Bununla birlikte hareketli ortalamaların birbirine yaklaşması ve BTC fiyatının henüz EMA100 üzerine kalıcı olamamasının da negatif görünüme neden olduğu kanaatindeyim.
Mevcut durum için bir süre EMA100 ve EMA50 aralığında yatay hareket olabileceğini düşünüyorum. EMA21 diğer hareketli ortalamaların arasında kaldığından, yine destek ve direnç olarak takip etmek uygun olacaktır. BTC’de trend oluşumu, fiyatın EMA100’ü yukarı kırması veya EMA50’yi aşağı kırmasına göre takip edilebilir. Bununla birlikte grafiğe eklediğim T2 yükselen trendi kısa vade için destek olarak takibimizde olmalıdır. BTC’nin orta vadeli desteği ise halen T1 trendidir. Yukarı hareketlerde, 4250$ seviyesinin yukarı kırılmasının boğaların iştahını daha da artıracağını değerlendiriyorum.
Burada yer alan bilgi, yorum ve değerlendirmeler Yatırım Danışmanlığı Kapsamında DEĞİLDİR.(Analiz tarihi: 25.03.2019)
Grafik Kaynak: TradingView