Bitcoin, bu hafta piyasaya nihayet bir hareketlilik getirdi. Tabi, kripto para yatırımcılarını ters köşe yapmayı da ihmal etmedi. Bu hafta ayrıca, 4000$ bandının altında geçen bir buçuk aylık sürenin ardından, 4000$ seviyeleri yeniden test edildi. Haftalık olarak, 3735$ (BITFINEX) seviyesinden açılış, 3880$ seviyesinden kapanış ile Bitcoin %3,8 değer kazanmış oldu.
Önceki Haftanın Teknik Gelişmeleri
Bitcoin orta vadede takip ettiğimiz D1 düşen trendini geçtiğimiz hafta test etmişti ve başarılı olamamıştı. Bu hafta başında, D1 trendinin güçlü bir barla ve hacim desteği ile yukarı yönlü kırıldığını görüyoruz. Bu kırılımla birlikte, fiyat L3 (3900$) yatay direncinin üzerine geçiş yapmış. L3 (3900$) seviyesi perşembe günü yeniden test edilerek, artık destek konumunda olduğu teyit olmuş. Cumartesi gününe kadar devam eden alımların, Bitcoin fiyatını 4280$ seviyesine taşıdığını görüyoruz. Pazar gününe geldiğimizde maalesef işler biraz değişiyor. Pazar günü gelen satışlar, yatırımcı psikolojisini bozacak cinsten. Gelen satışlar, Bitcoin fiyatını yeniden L3 (3900$) seviyesine taşımış. Hatta bu seviyenin de destek olarak zorlandığını söyleyebiliriz. Gelen satışlar RSI grafiğindeki yatay desteğin de aşağı yönlü kırılmasına neden olmuş.
Grafiğin kısa vade görünümünde, kırılımları ve destek bölgelerini daha net görüyoruz. Kısa vade için T1 ve T2 yükselen trendlerini grafiğe ekledim. Bu seviyelerin kısa vade görünümde bizlere kılavuzluk edeceğini düşünüyorum.
Üstel hareketleri ortalamalarda (EMA); önceki hafta direnç olarak çalışan MA50, bu hafta nihayet yukarı kırıldı ve artık destek olarak yerini aldı. Bu hafta Bitcoin’in yükselişine EMA100 müsaade etmedi. Aslında cumartesi günü barında EMA100’ün yukarı kırıldığını görüyoruz. Ancak pazar günü gelen sert satış, BTC fiyatını EMA50 ve EMA21 seviyelerine kadar düşürdü.
Teknik Grafiklere Dair Değerlendirmeler
Bitcoin, bu hafta gösterdiği performansla yatırımcılara güzel duygular yaşatırken, pazar günü gelen satış dalgası sinirlerimizi biraz gerdi. Bu durumun kripto para piyasasının doğasında var olduğunu aslında bir çok kez gördük. Ancak her şey güzel giderken duygularımızın ön plana daha çok çıkması, zarar etmemize neden olabiliyor. Tabi ki de tüm suç bizim değil; fiyat değişimleri de çok hızlı gerçekleşiyor. Dolayısı ile yetişmek de bazen mümkün olamıyor. Boğa piyasasında böyle durumların tolere edilmesi daha kolayken, ayı piyasasında zararın derinleşmesi kaçınılmaz oluyor. Nihayetinde tecrübe hanemize böyle bir olayı kaydetmek, ileride bizlere fayda sağlayacaktır.
Teknik grafiklere geldiğimizde, D1 trendinin yukarı kırılması görünümü olumlu hale getirdi. Fiyat için kritik bölgenin L3 (3900$) seviyesi olduğunu söyleyebilirim. Bu seviyenin üzerinde kalındığı müddetçe yukarı hareketin devam edeceğini düşünüyorum. L3 (3900$) seviyesi aşağı yönlü kırılırsa 3684$ seviyesi, yeniden destek olarak gündeme gelecektir. Kısa vade görünümde T2 trendinin oluşturduğu destek seviyesi takip edilebilir. Nitekim pazar günü gelen satışlar da bu seviyeden destek bulmuş durumda. Ancak gelen sert satış dalgası devam ederse, T2 elbette işlevini yitirecektir.
Hareketli ortalamalarda, EMA21 ve EMA50’nin aynı seviyede bulunması ve satışlara karşı destek olarak çalışması önemli bir gelişme. Hafta içerisinde bu seviyenin muhafaza edilmesi halinde EMA100 yeniden hedef haline gelecektir.
Burada yer alan bilgi, yorum ve değerlendirmeler Yatırım Danışmanlığı Kapsamında DEĞİLDİR.(Analiz tarihi: 25.02.2019)
Grafik Kaynak: TradingView