2019 yılından bir ayı geride bıraktık. Bu süre zarfında, Bitcoin’den maalesef yukarı yönlü bir hakeret göremedik. Haftalık periyotta, açılışı 3600$ (BITFINEX) seviyesinden yapan Bitcoin, hafta kapanışını 3490$ seviyesinden yaparak %3 değer kaybetti. Bitcoin’in neşesi yerinde olmadığından, altcoin tarafının da negatif hareket ettiğini söyleyebiliriz.
Önceki Haftanın Teknik Gelişmeleri
Bitcoin, hafta açılışını L2 (3600$) seviyesinin üzerinde yaptı. Pazartesi günü gelen satışlar ile bu seviyenin aşağı kırıldığını görüyoruz. Salı günü satış baskısının devam ettiğini ancak şiddetinin azaldığını söyleyebiliriz. Çarşamba gününden itibaren yukarı yönlü zayıf bir hareket oluşmuş ve cumartesi gününe kadar yükseliş devam etmiş. Bu yükselişi sınırlayan direnç, hafta başında aşağı kırılan L2 (3600$) seviyesi olmuş. Pazar günü satışların artmaya başladığını görüyoruz. Haftalık olarak hacmi incelediğimizde, halen zayıf seyrin devam ettiğini söyleyebiliriz.
Grafiğe yakın plandan baktığımızda, 3684$ seviyesi test edilip geçilemedikten sonra satış baskısının arttığını görüyoruz. Bu baskı neticesinde, grafikte de belirttiğim ters flama formasyonu oluşumu göze çarpıyor.
Üstel Hareketleri Ortalamalarda (EMA); günlük grafikte EMA21’in baskısı halen devam ediyor, 4 saatlik grafikte ise iç hareketli ortalamanın birbirine yaklaşmaya devam ettiğini ve fiyatın kararsız yatay bölge oluşturduğunu söyleyebiliriz.
Teknik Gelişmeleri Değerlendirelim
Bitcoin bu hafta 3425$ seviyesine gerileyerek, 2019 yılındaki ilk dip testini yaptı. Umarım senenin geri kalanında bir daha yeni dip bölgesi görmez. Ancak teknik veriler pek de olumlu görünmüyor. Öncelikli olarak, kısa vadede oluşan ters flama formasyonunun hedefi 3270$ seviyelerini işaret ediyor. Bu bölge bildiğiniz üzere Bitcoin’in uzun vadede gördüğü dip bölgesi. Fiyatın bu seviyeye ulaşması halinde yukarı yönlü bir tepkinin oluşacağını değerlendiriyorum. Bu aşamada, teknik olarak ikili dip formasyonu oluşumunu takip etmek uygun bir hareket tarzı olacaktır.
Piyasadaki satış baskısının azalması ve yukarı yönlü bir rahatlama olabilmesi için öncelikli olarak L2 (3600$), müteakibinde de 3684$ seviyelerinin yukarı yönlü kırılması gerekiyor. Sonrasında D1 trendini direnç olarak takibimize alabiliriz. Yatay ve açılı trendlerin yanında hareketleri ortalamaların da takip edilmesi direnç bölgelerini takip ederken bizlere yardımcı olacaktır. Bu bağlamda, günlük grafiğin EMA50 hareketli ortalamasının iyi takip edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu seviye 2 defa güçlü direnç olarak çalışmış. Yukarı bir harekette yine benzer özellik göstermesi beklenebilir. Bu seviyenin yukarı kırılımında ise sert hareketler oluşabileceğini değerlendiriyorum.
Burada yer alan bilgi, yorum ve değerlendirmeler Yatırım Danışmanlığı Kapsamında DEĞİLDİR. (Analiz tarihi: 04.02.2019)
Grafik Kaynak: TradingView